Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


Kava su IQ
S. Mbete: „Socialinė nelygybė – stipri korta, kuria žaidžia populistai“
Nacionalizmas ir populizmas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) auga ir stiprėja, įsitikinusi Pretorijos universiteto dėstytoja dr. Sithembile Mbete. IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei ji sakė, kad šiuo metu PAR gyventojai nekvestionuoja demokratijos ir konstitucijos per se, tačiau ateityje su tuo susijusių klausimų neabejotinai kils.
Aktualijos
LIETUVOS SOCIALDEMOKRATŲ PARTIJA
Užduotis socialdemokratams: nusipiešti išplautą veidą
Pastarieji rinkimai rodo socialdemokratų partijos atgimimą. Ar ji dar sulauks ir triumfo valandos?
IQ Tema
Zuikiška riestanagystė: gerovės valstybės Lietuvoje silpnybės
Valstybė nori rūpintis visais, bet pinigų tam neužtenka. Jų būtų daugiau, bet dalis piliečių linkę gudrauti ir net sukčiauti, o kiti tiesiog laikomi išskirtiniais.
Komentarai
G. Nausėdos užsienio politikos lūkesčiai
Pirmasis Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos oficialus vizitas į Lenkiją sulaukė optimistinių vertinimų ar net pagyrų. Išties, tiek pasirinkta pirmojo vizito šalis, tiek prezidento laikysena ir komentarai Varšuvoje niekuo nepriminė, kad G. Nausėda yra naujokas užsienio politikoje.
Aktualijos
INTERVIU
V. Čmilytė-Nielsen: „Liberalai negali ignoruoti dramblių kambaryje“
Abejonių dėl partijos pasirinkimo Seimo narei, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnei Viktorijai Čmilytė-Nielsen, jos pačios teigimu, niekada nekilo. Rudenį vyksiančiuose Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio rinkimuose ji gali tapti pirmąja istorijoje politinės jėgos lydere moterimi.
Verslas
Kauno rajonas: spartaus augimo formulė
Stabiliai didėjantis gyventojų skaičius, gyvenamojo sektoriaus plėtra, rekordinės užsienio investicijos, palyginti mažas nedarbas, auganti vidurinė klasė ir geri socialiniai rodikliai išskiria Kauno rajoną iš kitų Lietuvos savivaldybių
Kava su IQ
J. Zielonka: „Kuo greičiau atsikratysime neoliberalių idėjų apsėdimo, tuo geriau“
„Ne populistai laimi, o mes, liberalai, pralaimime“, – įsitikinęs Oksfordo profesorius Janas Zielonka. Save liberaliam Europos elitui priskiriantis lenkų kilmės akademikas Ugnę Litvinaitę tikino, kad ne tik valdantiesiems, bet ir pačiam ES projektui reikia fundamentalių pokyčių.
IQ Tema
Metas nusiimti kaukę: Ukrainos prezidentu tapusiam V. Zelenskiui teks spręsti nebe televizinius iššūkius
Ukrainos prezidento postą išlaikyti sunkiau, negu jį iškovoti. Rinkimuose triumfavęs Volodymyras Zelenskis žada permainas, tačiau tai negarantuoja jam sėkmės.
Aktualijos
Užsispyrusi signatarė
Politike ji tapo to dar nesuvokusi. Tačiau tai nekliudė virsti viena įtakingiausių konservatorių figūrų.
Aktualijos
Sizifas ir liberalų akmuo
Lietuvos liberalų pakilimus ir nuopuolius iš arti mačiusio Eugenijaus Gentvilo nereikia įtikinėti, kad ir didžiausios politinės krizės įveikiamos, tačiau patyrusiam politikui kaip niekad trūksta talkininkų
Pasaulis
Dirbtinio intelekto dilemos: Europa ieško balanso, kai JAV ir Kinija bėga į priekį
Išplitęs technologijų pasiekiamumas ir jų siūlomos galimybės atveria ir naujų iššūkių. Į juos stambiausi žaidėjai reaguoja skirtingai – JAV ir Kinija yra susitelkusios į inovacijų stūmimą, o Europa laikosi kiek kitokio požiūrio ir siekia ieškoti balanso tarp asmens duomenų apsaugos ir verslo interesų.
The Economist
ISLAMO REVOLIUCIJA
Revoliucija praūžė prieš 40 metų, o Iranas vis dar įstrigęs praeityje
Šaliai, kuri galėtų gyventi daug geriau, mulos daugiausia atnešė vargą
Komentarai
Kas paguos mokesčių mokėtoją?
Kai tik koks mokesčių mokėtojas pradeda kelti klausimą, kodėl jis tiek daug atiduoda ir tiek mažai gauna, jį užsipuola visi: politikai iš kairės ir dešinės.
Aktualijos
Iškreipta lyderystė
Iš septynių didžiųjų ydų puikybė yra pati blogiausia
NT ir energetika
Tik politika, jokio verslo
Kovo mėnesį turėtų pradėti veikti pirmasis iš dviejų Astravo atominės elektrinės (AE) reaktorių. Kokią įtaką jėgainė turės Lietuvai ir pačiai Baltarusijai?
ŽYMA
POLITIKA