Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


STAMBULAS
Turkų planams Sofijos soborą paversti mečete nepritaria ir UNESCO
IQ Life
Pixabay

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas toliau atkakliai siekia, kad Stambule esantis Sofijos soboras, nuo 1935 m. veikiantis kaip muziejus, taptų mečete. Tokie jo planai kelia nerimo UNESCO atstovams, teigiantiems, kad šis pasaulio kultūros paveldo objektas privalo ir toliau išlaikyti muziejaus statusą.

Aukščiausioji teismo institucija Turkijoje dar liepos pradžioje turėjo priimti galutinį sprendimą, ar Sofijos soboras (dar vadinamas Švč. Išminties soboru) taps mečete, ar liks muziejumi. Tačiau vėliau institucija pranešė sprendimą skelbsianti liepos viduryje. Vis dėlto dar tebelaukiant teismo nutarties R. T. Erdoganas savo šalininkams kalbėjo, esą „jei viskas bus gerai, po teismo sprendimo mes ir vėl galėsime melstis Sofijos sobore“.

Tačiau tokiems planams nepritaria UNESCO, į kurios pasaulio paveldo sąrašą šis statinys įtrauktas nuo 1985 m. Tiesa, nuo oficialių komentarų žiniasklaidai šia tema UNESCO kol kas susilaiko. Tačiau žinoma, jog dar birželį šios organizacijos atstovai išsiuntė oficialų kreipimąsi į Turkijos prezidentą dėl Sofijos soboro likimo, bet kol kas jokio atsako nesulaukė.

Apžvalgininkų teigimu, šis R. T. Erdogano siekis turi aiškių politinių motyvų: paversdamas muziejų mečete prezidentas įsiteiktų konservatyviesiems savo rinkėjams, be to, taip paaštrintų santykius su Graikija. Šios šalies vyriausybės atstovai jau pareiškė, kad toks Turkijos žingsnis pažeistų UNESCO paveldosaugos taisykles. Pakeisti šio istorinio pastato funkciją būtų galima tik gavus UNESCO pritarimą, tačiau ši organizacija palaiko tikinčius, jog muziejus ir turi likti muziejumi.

Net ir pavertus muziejų mečete į ją būtų įleidžiami ir turistai, tačiau įstabias jos viduje esančias freskas bei mozaikas tektų uždangstyti ar uždažyti.

Graikijos kultūros ministrė Lina Mendoni, duodama interviu graikų radijui, sakė: „Mes informavome UNESCO nares, kodėl Sofijos soboras neturėtų būti paverstas mečete, kaip ir apskritai neturėtų grįžti prie jokio religinio statuso, o išlikti muziejumi. Mes taip padarėme, nes atrodo, jog Turkija ignoruoja savo įsipareigojimus UNESCO, nors Sofijos soboras yra pasaulio kultūros paveldo dalis“. Išlaikyti muziejaus statusą Turkiją paragino ir JAV valstijos sekretorius Mike‘as Pompeo. 

VI a. Sofijos soboras buvo pastatytas kaip Bizantijos imperijos krikščionių bažnyčia. Vėliau, 1453 m. Stambulą užkariavus Osmanų imperijai, jis paverstas mečete. 1935 m. sekuliariosios Turkijos Respublikos įkūrėjas Mustafa Kemalis Ataturkas suteikė jai muziejaus statusą, teigdamas, kad Sofijos soboras „tampa atviras visoms tautybėms ir visoms religijoms“. Iki šiol tai – populiariausia Turkijos turistų traukos vieta: vien pernai ją aplankė daugiau kaip 3,7 milijono žmonių. Kaip skelbia „Financial Times“, net ir pavertus muziejų mečete į ją būtų įleidžiami ir turistai, tačiau įstabias jos viduje esančias freskas bei mozaikas tektų uždangstyti ar uždažyti, nes mečetėje negali būti nei žmonių, nei gyvūnų atvaizdų. 

Foto galerija.: new_000210238_0

2020 07 08 10:05
Spausdinti