Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Pėsčiomis po Japoniją
Viktorija Vitkauskaitė
Evaldo Karaliaus nuotr.

Iki šiol uždarumu garsėjanti Tekančios Saulės šalis atokiau nuo masinio turizmo takų išlaikė ir 88 budistines šventyklas jungiantį kelią. Kaunietis Evaldas Karalius su žmona tapo pirmąja lietuvių pora, nužygiavusia visą kalnų keteromis, uolų pakraščiais ir lygumų žaluma vingiuojantį maršrutą.

Oficialiai skaičiuojama, kad po visą Šikoku salą išsidėsčiusias šventyklas jungiantis kelias siekia apie 1200 kilometrų. Dar prieš kelerius metus E. Karalius nebūtų net svarstęs leistis į tokią kelionę: tuomet vyras nebuvo dalyvavęs net kelių kilometrų ilgio pėsčiųjų žygyje.

Maždaug 2014 m. vienas jo bičiulis pasiguodė, kad studijas baigęs sūnus pirmiausia kibo ne daryti karjeros, o leidosi į piligriminį kelią. Jaunuolio tėvui tai atrodė vargas ir rūpestis, o apie tokį pasirinkimą pirmąkart išgirdusiam E. Karaliui – nuostabus sumanymas: „Bet pamaniau, kad pats tokiems žygiams jau esu per senas.“ Apsigalvoti jį paskatino po kurio laiko kito draugo iškrėsta staigmena: visai nesigyręs ir nesipasakojęs apie savo planus, šis E. Karaliui atsiuntė nuotrauką iš vieno piligriminio kelio pradžios su prierašu „startuoju“. „Tas draugas – vyresnis už mane, be to, ką tik buvo įveikęs sunkią ligą. Pamaniau, jei jis gali – galiu ir aš“, – prisiminė kaunietis.

Nuo to laiko garsiausią Europoje piligriminį kelią Camino de Santiago, kuris baigiasi Ispanijos Santjago de Kompostelos mieste, jis nuėjo jau tris kartus ir kiekvieną sykį pasirinkdavo vis kitą maršrutą. Netrukus vėl grįš į Ispaniją, vėl šimtus kilometrų eis žymiuoju piligriminiu keliu, vėl finišuos Santjago de Komposteloje, kurioje pas vieną suvenyrų prekiautoją kaskart užsuka pasisveikinti ir apsipirkti jau kaip senas pažįstamas. O kol kas E. Karalius tebegyvena kelionės po Japonijos šventyklas įspūdžiais: tai buvo ketvirtasis jo žygis pėsčiomis ir pirmoji kelionė į šį kraštą.

2020 01 16 09:27
Spausdinti