Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


AKCIJŲ RINKA
Zoom, zoom, zoom: išsiblaškiusius investuotojus į JAV bendrovę stabdo finansų institucijos
IQ
Scanpix

Vaizdo konferencijų platforma „Zoom“ šiuo metu yra vienas karščiausių technologijų sprendimų, kurį naudoja maži ir stambūs verslai, taip pat įvairios institucijos. Sparčiai augant vartotojų skaičiui, nemažai investuotojų susidomėjo šia kylančia įmone ir pradėjo pirkti jos akcijas.

Nuo sausio, kai viena akcija kainavo apie 70 JAV dolerių, iki šio pirmadienio „Zoom Video Communications“ akcijos kaina pakilo iki 150 JAV dolerių.

Tuo tarpu praėjusią savaitę JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) paskelbė sustabdanti kitos įmonės „Zoom Technology Inc“ akcijų prekybą iki balandžio 8 d. Taip pasielgta dėl nutikusio kuriozo – investuotojai pirko šios bendrovės akcijas, supainioję ją su jau minėta vaizdo konferencijų programėlės kūrėja. „Zoom Technology Inc“ yra Delavero valstijoje įsikūrusi įmonė, kurios vadovybė yra Pekine, Kinijoje.

„Zoom Video Communications“ akcijos per penkias savaites pabrango beveik tris kartus, o „Zoom Technology“ akcijos per tą patį laiką – 30 proc. 

Prieš prekybos sustabdymą, „Zoom Technologies“ buvo įvertinta 31 mln. JAV dolerių, kai „Zoom Video“ vertė siekė 40 mlrd. JAV dolerių, rašo „Bloomberg“.

Įdomu, kad panaši situacija buvo susidariusi pernai. 2019 m. balandį paskelbus apie vaizdo konferencijų startuolio „Zoom Video“ pirminį akcijų pasiūlymą, „Zoom Technologies“ akcijos per mėnesį pakilo 56 tūkst. procentų, nors ši bendrovė niekaip nesireklamavo ir neatliko jokių ryškesnių veiksmų.

Populiarūs pavadinimai ne pirmą kartą klaidina išsiblaškiusius investuotojus. Kai kurie tuo pasinaudoja kūrybingai. 2017 m. pasaulį apėmus bitkoinų ir blokų grandinės (blockchain) manijai, gėrimus gaminanti JAV bendrovė „Long Island Iced Tea Corp“ persivadino į „Long Blockchain Corp.“ ir pasiskelbė keičianti  veiklos kryptį. Investuotojams to užteko ir vienos akcijos vertė pakilo tris kartus. Tiesa, vėliau įmonės akcijos buvo delistinguotos, o jos vadovų veiksmai pakliuvo tiek į SEC, tiek į FTB akiratį. 

2020 03 31 15:53
Spausdinti