Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


WARRENAS BUFFETTAS
Žiniasklaidos magnatas atsisako savo titulo
Scanpix
Warrenas Buffettas.

89-erių žiniasklaidos magnato Warreno Buffetto vadovaujama bendrovė „Berkshire Hathaway“ parduoda visus 31 jos valdomą laikraštį. 

Apie  140 mln. JAV dolerių vertės sandorį su žiniasklaidos bendrove „Lee Enterprises“ buvo pranešta trečiadienį. Tarp parduodamų laikraščių – „Business Wire“, „Omaha World-Herald“, „The Eagle“ , „Winston-Salem Journa“, „Richmond Times-Dispatch“ ir kiti. 

„Mano partneris Charlie Mungeris ir aš daugiau nei 40 metų pažinojome ir žavėjomės „Lee Enterprises“ organizacija. Jie pristatė išskirtinius rezultatus bendrovėje „BH Media“, ir toliau lenkia konkurentus skaitmeninės rinkos dalies ir pajamų srityje “, – sakoma paskelbtame pranešime. „Mes neturėjome jokio intereso parduoti grupę niekam kitam dėl vienos paprastos priežasties: mes tikime, kad „Lee Enterprises“ yra geriausiai pasirengusi valdyti pramonės iššūkius.“

Ajovoje (JAV) įsikūrusi „Lee Enterprises“ pastaruosius pusantrų metų vadovavo W. Buffetto valdomos bendrovės veiklos operacijoms. Sandorio metu, kuris kaip tikimasi, turėtų būti patvirtintas iki kovo mėnesio vidurio, „Berkshire Hathaway“ taps vieninteliu „Lee Enterprises“ skolintoju ir suteiks 576 mln. JAV dolerių paskolą su 9 proc. palūkanomis. 

Ši paskola iš dalies bus panaudota bendrovės įsigijimo ir jau turimos „Lee Enterprises“ skolos finansavimui.

Sandoriui pasibaigus, „Lee Enterprises“ valdys per aštuonias dešimtis laikraščių, jos skaitytojų auditorija, skaičiuojama, padidės du kartus. Tikimasi, kad tai kiekvienais metais atneš nuo 20 iki 25 mln. JAV dolerių papildomų pajamų. 

Bendrovę „Lee Enterprises“ 1890-aisiais įkūrė Alfredas Wilsonas Lee. Jai priklauso tokie leidiniai kaip „The Times“, „The Daily News“, „The world“ ir kiti. 

Šiuo metu ji yra ketvirta pagal dydį žiniasklaidos bendrovių JAV. 

W. Buffetto draugystė su spauda prasidėjo dar vaikystėje, jam dirbant laikraščių išvežiotoju. 1977 m. jis įsigijo „The Buffalo News“ už  36 mln. JAV dolerių, 2012 m. nusipirko bendrovę „Media General“, valdžiusią kelias dešimtis spaudos leidinių. 

Tokiu būdu jis sakė norintis padaryti laikraščius atsparesnius internetinei spaudai. Tačiau vietos laikraščių atgaivinti ir išgelbėti jam nepavyko. Kartu su krintančiomis pajamomis iš reklamos, mažėjo ir milijardieriaus motyvacija. 

„Pasaulis stipriai pasikeitė ir tai įvyko palaipsniui. Iš monopolijos ir konkurencijos dėl franšizės jis tapo... skrebučiu“, – 2019 m. apie laikraščių verslą  „Yahoo Finance“ sakė. W. Buffettas. 

Spaudos leidiniai vis dėlto sudarė tik vieną iš viso W. Buffetto valdomos verslo imperijos dalių. Jis valdo akcijas bene devyniasdešimtyje skirtingų įmonių, tokiose kaip bendrovės „Coca-Cola“, „American Express“, „Kraft Heinz“, „Bank of America" ir kt. 

2020 01 30 13:47
Spausdinti