Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PAUKŠČIŲ GRIPAS
Žemės ūkio ministerija primena apie pavojų
IQ
Fotobankas

Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į vis naujus pranešimus apie paukščių gripo protrūkius Europos valstybėse, ragina Lietuvos paukščių laikytojus išlikti itin budriais.

ŽŪM primena, kad privaloma laikytis biologinio saugumo priemonių, saugoti paukščius nuo bet kokio kontakto su laukiniais paukščiais, negirdyti jų atviro telkinio vandeniu, lesalus ir kraiką laikyti laukiniams paukščiams nepasiekiamoje vietoje. Taip pat – dažnai plauti ir dezinfekuoti rūbus, batus ir įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus, paukščius laikyti patalpoje su stogu. 

Taip pat priminama, kad siekdami valstybės paramos, t y. nuostolių kompensavimo, paukščių savininkai turi registruoti duomenis apie laikomų paukščių pulkus (bandas) ir jose laikomų paukščių skaičių Ūkinių gyvūnų registre du kartus per metus – sausio ir liepos mėn.

Pastebėjus netipinę paukščių elgseną (nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus barzdelių, kitokių odos pakitimų) raginama nedelsiant informuoti veterinarijos gydytojus arba artimiausią Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentą. 

Visas VMVT rekomendacijas ir nuolat atnaujinamą informaciją apie protrūkius ES rasite čia.


2020 01 28 10:52
Spausdinti