Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFLIACIJA
Ž. Mauricas: infliacija netrukus gali pasiekti dviženklį skaičių
BNS
Fotobankas
Ž. Mauricas.

Metinei infliacijai Lietuvoje viršijus 9 proc., „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas mano, jog kainų indeksas netrukus gali pasiekti dviženklį skaičių – tikėtina, kad šventiniu laikotarpiu gali dar labiau augti maisto kainos.

„Manyčiau, kad (infliacija – BNS) gali būti arti piko. Neatmesčiau galimybės, kad gali ir į dviženklę ribą įšokti, nes bazės efektas vis dar bus žemas. Šiaip realiai ryškesnio mažėjimo jau galime tikėtis tik nuo pavasario“, – BNS sakė Ž. Mauricas.

„Manau, kad iki kovo mėnesio, tuos tris mėnesius likusius, galime tikrai tikėtis arti dešimties procentų infliacijos, gal net ir vieną kitą mėnesį viršys“, – pridūrė jis.

Pasak jo, daug priklausys ir nuo to, kokia bus maisto prekių kainų dinamika, nes artėjant Kalėdoms gali būti didelė „pagunda pakelti kainas“. Ž. Maurico teigimu, pastaraisiais metais žmonės vis daugiau pinigų išleidžia maistui, o ne kitoms prekėms.

„Turėtų (...) metinė maisto kainų infliacija Lietuvoje pašokti iki 8 proc. (...) Maisto perka daug ir kadangi perka brangaus maisto, išskirtinio, tai, manau, kad infliacija gali šoktelėti“, – sakė ekonomistas.

Lietuvoje suderinta išankstinė metinė infliacija – lapkritį, palyginti su 2020-ųjų lapkričiu – buvo 9,3 proc., o mėnesio – 0,9 proc., remdamasis negalutiniais duomenimis, pranešė Statistikos departamentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 29 11:34
Spausdinti