Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BANKAI
„Wells Fargo“ tyrimą slopina 3 mlrd. JAV dolerių
BNS
Pixabay

„Wells Fargo“ sutiko JAV reguliavimo institucijoms sumokėti 3 mlrd. JAV dolerių, kad būtų nutraukti trys tyrimai dėl netikrų sąskaitų skandalo, kuris gerokai pakenkė JAV banko reputacijai, pranešė Teisingumo departamentas.

Sumokėjus šią sumą, bus išspręstas klausimas dėl banko baudžiamosios ir civilinės atsakomybės šioje byloje, kurios buvo imtasi paaiškėjus, jog ketvirtas pagal dydį JAV bankas 2002–2016 metais vertė darbuotojus siekti neįmanomų pardavimo tikslų ir dėl to banko darbuotojai, klientams nežinant, atidarė apie 2 mln. sąskaitų. Jie taip pat atidarydavo sąskaitas išgalvotų klientų vardu ir atlikdavo kitus neteisėtus veiksmus.

„Wells Fargo“ pripažino, jog iš mokesčių už banko paslaugas ir iš palūkanų gavo milijonus JAV dolerių, pakenkė tam tikrų klientų kredito reitingams ir netinkamai naudojo asmeninę informaciją, pažymima Teisingumo departamento paskelbtame pranešime.

„Dėl netinkamos pardavimo praktikos, kuri tęsėsi metų metus, „Wells Fargo“ iš mokesčių ir palūkanų, kurios neturėjo būti taikytos, uždirbo milijonus JAV dolerių“, – per spaudos konferenciją Los Andžele pareiškė Kalifornijos centrinio rajono prokuroras Nickas Hanna.

„Wells Fargo“ savo sunkiai uždirbtą reputaciją iškeitė į trumpalaikį pelną ir kartu pakenkė gausybei klientų“, – pridūrė jis.

N. Hanna nurodė, jog 2,5 mlrd. JAV dolerių atiteks federalinei vyriausybei, o likę 0,5 mlrd. JAV dolerių bus grąžinti investuotojams. Jis atsisakė nurodyti, ar ateityje šioje byloje kas nors galėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, tačiau pažymėjo, jog šis atvejis tebetiriamas.

Pardavimo kultūra

Pradžią neteisėtai pardavimo praktikai, kaip manoma, davė 1998 metais patvirtinti „Wells Fargo“ strategijos pakeitimai, dėl kurių buvo pradėta skirti didesnį dėmesį pardavimų didinimui.

Pasak Teisingumo departamento, dėl šių pokyčių banko darbuotojams teko griebtis neteisėtų finansinių produktų pardavimo priemonių, įskaitant sukčiavimą, tapatybės vagystę ir banko dokumentų klastojimą.

Prokurorų teigimu, darbuotojai net „klastodavo klientų parašus, kad galėtų be leidimo atidaryti sąskaitas, kūrė PIN kodus, kad galėtų aktyvuoti debeto korteles, kurių klientai neprašė, kilnojo pinigus iš vietų klientų sąskaitų į kitas jų sąskaitas“ ir t. t.

Banko vadovai žinojo, kas vyksta, ir vienas vidaus tyrėjais 2004 metais tai pavadino „plintančiu maru“. 2005 metais kitas vidaus tyrėjas įspėjo, jog problema „tampa nebevaldoma“. Tačiau šios praktikos vis vien nebuvo atsisakyta.

Bausmė

Pagal susitarimą su Teisingumo departamentu, „Wells Fargo“ pripažino kaltinimus ir sutiko trejus metus nevykdyti panašių pažeidimų. Mainais, prokurorai atsisakė oficialių kaltinimų pateikimo.

San Franciske įsikūręs bankas teisinių ginčų sprendimui, įskaitant ginčus, susijusius su jo verslo praktika, 2019 metų birželio pabaigoje atidėjo 3,9 mlrd. JAV dolerių.

JAV institucijos Johnui Stumpfui (Džonui Stampfui), kuris nuo 2005 metų iki 2016 metų spalio ėjo „Wells Fargo“ generalinio direktoriaus pareigas, praėjusį mėnesį skyrė 17,5 mln. JAV dolerių baudą ir iki gyvos galvos uždraudė dirbti bankų sektoriuje.

Bankas jau sumokėjo 4 mlrd. JAV dolerių finansinių baudų, susijusių su jo verslo praktika.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 24 15:11
Spausdinti