Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOVA SU ŠEŠĖLIU
VMI pranešė, kad kontrolė duoda rezultatų
BNS
Fotobankas
A. Klerauskas: „Šiemet bus tikrinamas ir odontologijos verslas".

Griežčiau kontroliuojami verslininkai praėjusiais metais sumokėjo 42 proc., arba 25 mln. eurų daugiau pridėtinės vertės mokesčio (PVM) nei 2018 metais, skelbia Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Iš šešėlio per metus ištraukta daugiau nei 160 mln. eurų įvairių mokesčių, iš jų maždaug 100 mln. eurų – PVM. 

Šiemet mokesčių inspektoriai didesnį dėmesį toliau skirs statybų įmonėms, be to, bus tikrinami odontologai.

Pasak VMI viršininko pavaduotojo Artūro Klerausko, šiemet bus toliau plečiamas labiau kontroliuojamų statybos įmonių sąrašas.

„Visų pirma norėtume atkreipti dėmesį, kad prasiplečia mokesčių mokėtojų aibė, į kurią bus nukreipti veiksmai. Taip pat pateks įmonės, prekiaujančios statybinėmis medžiagomis, NT vystytojai, įgyvendinantys būsto statymo projektus ir realizuojantys pastatytus butus, taip pat brokerių veikla“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė A. Klerauskas.

Pasak jo, šiemet bus tikrinamas ir odontologijos verslas.

„Čia pastebima, kad didžioji dalis nedidelių įmonių deklaruoja mokančios 400-600 eurų atlyginimą, o tai iš esmės reiškia, kad jie tariamai moka atlyginimą, kuris yra 2,5 karto mažesnis nei valstybinėse medicinos įstaigose“, – sakė A. Klerauskas.

Anot jo, apie 8 proc. odontologų šeimų turto ir išlaidų santykis su pajamomis yra neigiamas.

„Tai iš tiesų rodikliai, mūsų vertinimu, yra absoliučiai neadekvatūs ir šiame sektoriuje šiemet planuojame patikrinimus“, – sakė A. Klerauskas.

Griežčiau nekontroliuojami verslai pernai sumokėjo tik 4 proc. daugiau PVM. Pasak VMI vadovės Editos Janušienės, tai rodo, kad taikomos poveikio priemonės yra veiksmingos.

„Kontroliuotų klientų PVM prievolė paaugo net 42 proc. Sutikite, skirtumas didelis, mokame taikliai atsirinkti ir taikyti paveikias priemones“, – sakė E. Janušienė.

Ji taip pat pranešė, kad pernai iš šešėlio ištraukta iš viso 164 mln. eurų. 2018 metais šis skaičius siekė 130 mln. eurų. 

„Jau keleri metai, kaip į nacionalinio biudžeto pajamų surinkimo užduotis sumažinti šešėlį. Praėjusių metų užduotį ištraukti iš šešėlio 164 mln. eurų mes įvykdėme sėkmingai, 104 mln. yra PVM ir 60 mln. yra kiti mokesčiai“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė E. Janušienė.

VMI į griežčiau reguliuojamų sektorių sąrašą yra įtraukusi keturis sektorius – statybą, viešąjį maitinimą, automobilių prekybą bei remontą ir mėsos produktų gamybą bei prekybą. 

Antrąjį 2019 metų pusmetį, atnaujinusi kontrolės veiksmus, VMI papildomai nurodė sumokėti 69 mln. eurų mokesčių, o vien minėtų sektorių įmonėms – 25 mln. eurų. 

Tarkime, statybos įmonės pernai  sumokėjo 10,5 mln. eurų daugiau PVM, automobilių prekybos verslas – 8,7 mln. eurų (26,8 proc.) daugiau, viešojo maitinimo – 3,9 mln. eurų (12,8 proc.) daugiau.

Šiemet tikrinant šias įmones, VMI žada plėsti priemones ar taikyti naujas, pavyzdžiui, bus tikrinami ir statybinių medžiagų prekybininkai, nekilnojamojo turto vystytojai bei brokeriai, bus taikoma automobilių numerių atpažinimo ir pažeidimų kontrolės sistema, o jų detalių prekiautojai bus tikrinami ir per platformas „Amazon“, „Ebay“, viešojo maitinimo sektoriuje bus vertinami antkainiai, pirkimų-pardavimų santykis.

Be to, griežčiau šiemet bus tikrinami ir asmenys, veikiantys dalijimosi platformose „AirBnb“, „Booking“, prekiaujantieji virtualia valiuta, teikiantys elektronines bei telekomunikacijų paslaugas įvairiose tarptautinėse platformose. Pernai patikrinti tokie verslininkai prisiminė ir deklaravo 7 mln. eurų pajamų.

VMI pernai skelbė, kad 2018 metais griežčiau kontroliuojamos verslo įmonės sumokėjo 50 proc. daugiau PVM nei 2017 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 11 14:51
Spausdinti