Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PREKYBA
„Versli Lietuva“ gerina Lietuvos eksporto prognozes
BNS
Fotobankas
Vilkikai.

Eksporto skatinimo agentūra „Versli Lietuva“ gerina šalies eksporto prognozes ir mano, kad šiemet jis augs 17 proc., o kitąmet – 14,6 proc.

Kovą ji prognozavo, kad eksportas šiemet augs 6,7 proc., o kitąmet – 8,3 procento.

„Verslios Lietuvos“ Tyrimų ir analizės skyriaus vadovės Jonės Kalendienės teigimu, Lietuvos eksportas jau dabar viršija ikipandeminį lygį.

„Visas eksportas šiemet paaugo apie 10 proc., palyginti su 2019 metais. (...) Paslaugų, kurios daug labiau paveiktos pandemijos, atsigavimas gerokai lėtesnis. Tai susiję su lėčiau atsigaunančio turizmo paslaugomis, kuris vis dar apribotas. Prekių eksportas, palyginti su priešpandeminiu laikotarpiu, augo apie 9 proc.“, – žurnalistams antradienį teigė J. Kalendienė.

Pasak jos, Lietuvos eksportas toliau augs, nes pagrindinių užsienio prekybos partnerių ekonomika auga labai sparčiai, o tai tiesiogiai veikia eksporto apimtis ir kainas.

Agentūra skaičiuoja, jog lietuviškos kilmės prekių eksporto metinė vertė (be energetinių produktų) šiemet turėtų augti 17 proc., paslaugų – iki 8,9 proc., o 2022 metais – atitinkamai 14,6 proc. ir 8,5 proc.

Pasak J. Kalendienės, geresnes eksporto prognozes lemia ir šiemet dėl išaugusios paklausos kilusios visų žaliavų kainos – brango metalai, žaliavinė nafta, mediena, plastikas, žemės ūkio produktai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 14 11:35
Spausdinti