Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PROGNOZĖ
V. Vasiliauskas: kitąmet Lietuvos ekonomika grįš į augimo kelią
BNS
Fotobankas
Vitas Vasiliauskas.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas šiemet turėtų sumažėti 2 proc., tačiau kitąmet šalies ekonomika grįš į augimo kelią, nors dėl antrosios koronaviruso bangos jis bus lėtesnis nei prognozuota anksčiau, teigia Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Pasak Vito Vasiliausko, kitąmet BVP turėtų augti 1,9 proc., tuo metu rugsėjo mėnesį buvo prognozuojamas 3,1 proc. augimas. „Kitiems metams pagrindinė žinia yra, kad mes prognozuojame netoli 2 proc. ekonomikos augimą, kas pilnai nekompensuotų šių metų nuosmukio, bet vis tiek jį daugiau ar mažiau išlygintų“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė V. Vasiliauskas.

Pasak jo, lėtesnio kitų metų BVP augimo prognozė susijusi su perskaičiuota pandemijos įtaka 2021 metų pirmajam pusmečiui. Prognozuojama, kad Lietuvos eksportas šiemet sumažės 3,8 proc., o kitąmet išaugs 4,2 proc., tuo metu investicijos turėtų atitinkamai susitraukti 7,7 proc. ir padidėti 2,1 procento.

„Be abejo, jei ne pagalbos priemonės verslui, investicijų rodiklis šiemet būtų labiau neigiamas bei beveik 8 proc., nes privačios investicijos traukiasi labiau ir jų mažėjimas buvo iš dalies atsvertas viešosiomis investicijomis. Kitais metais mes jau matome investicijų augimą, tiesa, jis bus toli nuo ikipandeminės situacijos įprastų skaičių“, – tvirtino V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko vertinimu, privatus vartojimas šiemet turėtų smukti 3,5 proc., o kitąmet išaugti 2,5 proc. Nedarbo lygis šiemet sieks 8,7 proc., o 2021 metais padidės iki 9,3 procento. „Nepaisant stipraus trečiojo ketvirčio, mes vis tiek šiemet turėsime 9 proc. artimą nedarbą ir ta pati tendencija išliks ir kitais metais. Tai yra dėl bazės efekto ir kitų metų pabaigoje mes darbo rinkoje jau galime turėti geresnę situaciją“, – aiškino V. Vasiliauskas.

2021 metais kainų augimą stabdys ir numatomas lėtesnis darbo užmokesčio augimas. 

Darbo užmokesčio augimas šiemet dar turėtų siekti 7 proc., tačiau 2021 metais sulėtės iki 2,2 procento. Anot V. Vasiliausko, kitąmet darbo užmokesčio augimas bus mažesnis tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje.

Lietuvos banko vertinimu, vidutinė metinė infliacija tiek šiemet, tiek 2021 metais sudarys 1,1 procento. „Energetinių produktų bazės efektas jau turės mažesnę reikšmę infliacijos skaičiui, paslaugų kainų nedidelis augimas turės didesnę reikšmę, todėl tas infliacijos lygis kitąmet daugiau mažiau išliks vienodas“, – sakė V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankas taip pat pažymi, kad 2021 metais kainų augimą stabdys ir numatomas lėtesnis darbo užmokesčio augimas. Atnaujintas makroekonomikos prognozes pirmadienį paskelbė ir Finansų ministerija. Jos vertinimu, Lietuvos BVP šiemet susitrauks 1,5 proc., tačiau kitąmet šalies ekonomika galėtų augti 2,8 procento.

Su MMA geriau luktelėti

V. Vasiliauskas mano, kad kol kas vertėtų susilaikyti ir nedidinti minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA). Tokią poziciją jis argumentuoja neužtikrinta padėtimi tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. 

Vis dėlto V. Vasiliauskas pažymi, kad tai yra jo asmeninė nuomonė, tuo metu centrinio banko ekonomistai mano, jog MMA galėtų didėti pagal numatytą formulę. Jis taip pat sako, jog dėl to turės apsispręsti socialiniai partneriai. 

„Socialiniai partneriai turi iš tikrųjų apsispręsti, čia nuomonės banke yra išsiskyrusios. Mūsų ekonomistai nematytų problemos judėti pagal tą formulę, kuria minimali mėnesinė alga yra didinama, paskutinius, man atrodo, dvejus metus. Mūsų tikslas yra pateikti skaičius, aš asmeniškai galvoju, kad reikėtų luktelėti, bet vėlgi, čia yra prerogatyva socialinių partnerių, visų pirma Trišalės tarybos“, – spaudos konferencijoje sakė V. Vasiliauskas.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį svarstys, kokią rekomendaciją pateikti Vyriausybei dėl MMA didinimo nuo kitų metų. Vyriausybė spalį nutarė, kad minimali alga „popieriuje“ kitąmet augtų nuo 607 iki 642 eurų, bet jei Finansų ministerijos ekonominės prognozės gruodį bus prastesnės nei rudenį, tuomet Trišalė taryba turės pateikti naują rekomendaciją.

Be to, ji būtų svarstoma iš naujo, jei numatomas 2021 metų nedarbo lygis būtų didesnis nei 8,5 proc., o vidutinio darbo užmokesčio augimas – mažesnis nei 2 proc. Finansų ministerija pirmadienį paskelbė, jog Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 1,5 proc., tuo metu 2021 metais bendrasis vidaus produktas (BVP) galėtų augti 2,8 proc.

Rugsėjo mėnesį ministerija 2020 metams taip pat prognozavo 1,5 proc. BVP smukimą, tačiau tikėjosi, kad 2021 metais jis augs 3,3 proc. Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Lietuvos profesinės sąjungos MMA siūlė didinti 56 eurais iki 663 eurų, tuo metu verslo atstovai prašė šį klausimą atidėti dėl pernelyg neapibrėžtos ekonominės situacijos bei rinkimų. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 15 11:25
Spausdinti