Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


Tinkamas glaistas – būtinybė lygiems paviršiams
Reklama

Kuo ilgiau ir kruopščiau kuriame būsimų namų viziją, tuo skaudžiau tenka nusivilti paaiškėjus, kad realybėje įgyvendintos idėjos atrodo ne taip šauniai kaip vaizduotėje. Tačiau to išvengti paprasta. Dar prieš pradedant apdailos darbus tereikia įvertinti erdvių ypatumus ir pasirūpinti, kad interjero negadintų ir akių nebadytų nelygūs, ištrupėję, defektų pilni paviršiai.

Kas yra lygus paviršius – klausimas, į kurį, atrodo, atsakymą žino visi. Vis dėlto Kęstutis Janeika, bendrovės „Knauf“ Sausosios statybos produktų grupės vadovas, sako, kad neretai jau atlikus darbus paaiškėja, kad užsakovas ir vykdytojas paviršių lygumą suvokia skirtingai.

„Žmonės nori matyti kuo lygesnes sienas, išleisdami kuo mažiau pinigų. Bet kuo lygesnių sienų norime, tuo kokybiškesnių glaistų joms reikia, tuo ilgiau ir kruopščiau turi dirbti meistras. Blogai tai, kad prieš pradedant darbus iš anksto aiškiai nesusitariama, kaip lygų sienos ar lubų paviršių įsivaizduoja užsakovas. Tokiais atvejais tik baigus darbus paaiškėja, kad kokybė užsakovo netenkina, nes lygias plokštumas jis ir meistras įsivaizduoja skirtingai“, – teigė K. Janeika.

Todėl bendrovė „Knauf“ Lietuvoje siekia įdiegti keturių paviršiaus paruošimo lygių sistemą, naudojamą Vakarų Europos šalyse. Q1–Q4 lygių sistemą, skirtą gipskartonio plokščių ir nutinkuotų paviršių apdailos darbams, parengė Vokietijos gipso gamintojų asociacija ir Europos gipso gamintojų asociacija „Eurogypsum“. Ši sienų ir lubų paviršiams parengti skirta sistema padeda orientuotis, kokius technologiškai būtinus darbus reikia atlikti prieš konkrečią apdailą ir koks bus galutinis rezultatas.

Pavyzdžiui, Q1 lygis dažniausiai pasirenkamas ruošiantis klijuoti plyteles. Optiniai reikalavimai tokiam paviršiui netaikomi, jis neturi būti išlygintas, nes ant jo bus klijuojamos plytelės. Q2 lygis turi atitikti sienų ir lubų paviršiams keliamus paprastuosius reikalavimus. Reikėtų žinoti, kad šiuo atveju paviršiuje neįmanoma išvengti darbo įrankių paliktų pėdsakų, be to, esant šoniniam apšvietimui ant paviršiaus bus matomi šešėliai. Tokio lygio pakanka, jei plokštumą ruošiamasi klijuoti stambaus pluošto tapetais, padengti matiniais dažais arba didesnės frakcijos dekoratyviniu tinku.

Q3 paviršiaus paruošimo lygis reikalingas tais atvejais, kai plokštumą ketinama dengti smulkios struktūros tapetais ar dažais, mažesnės frakcijos dekoratyviniu tinku. Tuomet paviršiuje nebus matyti darbo įrankių paliktų žymių, jis atitiks aukštesnius nei standartiniai optinius reikalavimus. Tačiau pasirinkus šoninį apšvietimą mažesnės apimties žymių ir šešėlių nepavyks visiškai išvengti.

Q4 lygis pasirenkamas, kai būtini ypač lygūs paviršiai. Pavyzdžiui, jei siena bus dažoma blizgiais dažais, dengiama metalizuotais ar viniliniais lygiais tapetais, pasirinkus Q1, Q2 ar Q3 lygį, paviršius atrodys nelygus, bus matomi šešėliai, o bendras vaizdas užsakovo netenkins. Q4 lygis išsiskiria itin aukštais plokštumo reikalavimais, o geram rezultatui pasiekti rekomenduojama naudoti glaistus, kurie gali būti dengiami storesniu sluoksniu.

Bendrovė „Knauf“ Lietuvoje siekia įvesti dar vieną papildomą lygmenį – Q4 PLUS. Jis reikalingas tais atvejais, kai keliami patys aukščiausi paviršiaus glotnumo reikalavimai. Pavyzdžiui, jei interjere planuojamas intensyvus šoninis apšvietimas, rekomenduojama rinktis būtent Q4 PLUS lygmenį, nes tuomet paviršius bus ypač glotnus.

Patogu ir ekonomiška

Tinkamai parinktas ir panaudotas glaistas – svarbi priemonė, siekiant bet kurio iš minėtų paviršiaus paruošimo lygio. Išskiriami trys glaistų tipai: ore džiūstantis polimerinis, chemiškai besirišantis (kietėjantis) gipsinis ir cementinis.

Bendrovės „Knauf“ specialistas K. Janeika pabrėžė, kad rinkoje glaistų pasiūla didžiulė ir meistrai gali rinktis, kokiomis priemonėmis pasiekti geriausią rezultatą. „Tą patį paviršiaus paruošimo lygį meistrai gali pasiekti skirtingais būdais, nes kiekvienas turi savo metodiką. Pavyzdžiui, vienas geriau atliks kelias papildomas operacijas ir užtruks kiek ilgiau, o kitas galbūt rinksis gipsinį glaistą, kurį iškart galima tepti storesniu sluoksniu ir rezultatą pasiekti greičiau“, – aiškino K. Janeika.

Bendrovė „Knauf“ siūlo itin platų glaistų asortimentą tiek žaliavos, tiek konsistencijos aspektais. Pavyzdžiui, vieni glaistai yra sausieji, miltelių pavidalo, kiti – jau paruošti naudoti mišiniai. Pastarieji ilgiau džiūsta, gali būti naudojami plonesniu sluoksniu, yra ypač efektyvūs baigiamajame darbų etape. Be to, paviršių dengiant kremo konsistenciją primenančiais mišiniais nesusidaro oro burbulų ir duobučių. Panaudojus reikalingą kiekį mišinio tereikia uždaryti jo talpyklą – likusi glaisto dalis nesudžius ir jo nereikės išmesti.

„Sausieji glaistai džiūdami daug mažiau slūgsta, todėl juos galima naudoti ten, kur reikia storesnio sluoksnio. Sausieji gipsiniai glaistai gerai sukimba su pagrindu, tolygiai džiūsta, juos paprasta naudoti. Be to, geram rezultatui pasiekti reikia mažiau šio glaisto sluoksnių, todėl jį galima vadinti ir ekonomišku“, – pasakojo K. Janeika.

Universalus pasirinkimas

Norintiems sutaupyti laiko ir pinigų renkantis glaistus bendrovė „Knauf“ siūlo universalųjį glaistą „Q-Filler“. Jis tinkamas net keturių lygių paviršiams ruošti. Tik 4Q PLUS lygmeniui jis nerekomenduojamas, nes siekiant pačių aukščiausių paviršiaus lygumo standartų reikėtų rinktis ypač smulkų glaistą „Finitura“.

Universalusis „Q-Filler“ yra patraukus pasirinkimas ir taupantiems pinigus, nes mažesnės šio produkto sąnaudos. Įprastai polimeriniai glaistai dengiami plonu sluoksniu, todėl jų reikia daugiau, o darbai vyksta lėčiau, tačiau „Q-Filler“ gali būti dengiamas ir storesniu sluoksniu. Skaičiuojama, kad šiuo bendrovės „Knauf“ glaistu galima padengti net iki 40–50 proc. daugiau ploto nei panašiai kainuojančiais kitų gamintojų universaliaisiais glaistais.

Nors tokį sudėtingą ir atsakingą darbą kaip sienų glaistymas rekomenduojama patikėti kvalifikuotiems specialistams, kartais kai kuriuos nedidelius trūkumus galima bandyti pašalinti ir patiems. Tokiais atvejais taip pat patariama rinktis universalųjį glaistą.

Jei norite pasikonsultuoti ar parinkti medžiagas savo namui, skambinkite į „Knauf“ informacijos centrą tel. +370 5 213 2222 arba rašykite info@knauf.lt.

2016 02 29 14:26
Spausdinti