Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SKAIDRUMAS
Tikrųjų akcininkų registrą žadama sukurti iki 2021-ųjų pabaigos
BNS

Teisingumo ministerija žada galutinių naudos gavėjų registrą sukurti iki 2021 metų pabaigos.

Galutinių naudos gavėjų registras – sistema, kurioje būtų matomi tikrieji bendrovių savininkai, akcininkai. Europos Sąjungoje tokie registrai kuriami siekiant kovoti su šešėline ekonomika, pinigų plovimu.

Teisingumo ministerija praėjusią savaitę informavo BNS, kad šių metų biudžete registrui buvo numatyta 790 tūkst. eurų, tačiau Registrų centras panaudojo tik 110 tūkst., o likusius turės grąžinti.

2021 metų biudžete registrui skirta 36 tūkst. eurų.

„Lėšų poreikis 2021 metų darbams baigti yra daug didesnis, nei šiuo metu tam numatyta lėšų. Jei reikiama suma bus skirta, planuojama darbus pabaigti iki 2021 metų pabaigos“, – teigė ministerija.

Anot jos, reikiama suma yra ta, kurią kaip nepanaudotą už 2020 metus Registrų centras turės grąžinti, – 680 tūkst. eurų.

Galutinių naudos gavėjų registras yra Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos (JADIS), kurią valdo Teisingumo ministerija, posistemė.

E. Jankevičius žada pratęsti finansavimą

Kadenciją baigiantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako, kad lėšas galutinių naudos gavėjų registrui bus stengiamasi numatyti ir kitų metų biudžete.

„Mes tikrai stengsimės suplanuoti, bet jeigu suplanuosime ir kažkas negaus lėšų, o jie vėl neįgyvendins, tai bus mažų mažiausiai keista“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Jo teigimu, Registrų centras sistemą turėjo paleisti dar šiais metais.

„Mūsų užduotis yra suplanuoti finansavimą Registrų centrui, jis turėjo šiais metais įgyvendinti šį tikslą, tačiau, kaip sakė Registrų centro vadovas, kadangi jie dirba skaidriai, dėl objektyvių priežasčių jie nesugebėjo šio tikslo pasiekti“, – BNS sakė ministras.

„Galbūt kitais metais jiems pavyks geriau“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, Registrų centrui koją pakišo paslaugos pirkimas.

„Darė paslaugos pirkimą, kažkas turėjo suprojektuoti ir pakeisti sistemą, kad būtų galima pasiekti galutinius naudos gavėjus, bet jie neįgyvendino šio pirkimo“, – teigė E. Jankevičius.

Jis įsitikinęs, kad Registrų centras galėjo anksčiau planuotis darbus.

„Jie jau porą metų turėjo – galėjo pasiruošti, galėjo skelbti konkursą dar 2019 metais, tiesiog reikia planuotis šiek tiek anksčiau“, – tvirtino teisingumo ministras.

Ministras taip pat teigė, kad bauda už neįgyvendintą Europos Sąjungos direktyvos reikalavimą kol kas negresia.

„Manau, kad iki baudos neprieisime, nes Registrų centras įgyvendins projektą. Iš pradžių būna įspėjimai, situacijos aiškinimas, jeigu bus objektyvios priežastys, tai niekas iškart tos baudos neskirs“, – sakė E. Jankevičius.

Registrų centras: registrui sukurti reikia dvejų metų

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius BNS atsiųstame komentare teigė, kad galutinių naudos gavėjų registrui sukurti reikia mažiausiai dvejų metų.

„Džiaugiamės, kad galiausiai šiemet reikalingas finansavimas buvo skirtas, tačiau reikalinga pabrėžti, kad tokio dydžio ir kompleksiškumo registro sukūrimui reikia mažiausiai dvejų metų“, – sakė S. Urbanavičius.

Jis taip pat teigė, kad į JADIS valdytoją Teisingumo ministeriją kreiptasi ne kartą per pastaruosius kelerius metus. Finansavimas, anot S. Urbanavičiaus, skirtas ir 2018 metais, tačiau vėliau perskirstytas.

Registrų centro vadovo teigimu, šiemet už gautus pinigus suderintas investicinis projektas, atliktas viešasis pirkimas, iki metų pabaigos ketinama baigti analizę.

„Skyrus finansavimą, atnaujintas ir su Teisingumo ministerija suderintas dvejų metų investicinis projektas, jame numatant projekto įgyvendinimo etapus ir terminus“, – teigė valstybės įmonės vadovas.

„Registrų centras per šiuos metus inicijavo ir atliko viešąjį pirkimą naudos gavėjų registro techninei specifikacijai parengti, kartu su Teisingumo ministerija suderino visą registro sukūrimui reikalingą dokumentaciją. Iki šių metų pabaigos numatoma baigti naudos gavėjų registro detalios analizės parengimo etapą“, – sakė jis.

Tokiu būdu, pasak S. Urbanavičiaus, bus panaudota 110 tūkst. eurų registrui šiemet skirtų lėšų, todėl jis tikisi, kad finansavimas bus skirtas ir kitiems metams.

„Tokio dydžio informacinių sistemų kūrimas užtrunka apie dvejus metus, todėl tikimės, kad projektui baigti reikalingos lėšos bus patvirtintos ir kitais metais, ir tokiu būdu galėsime baigti pradėtus darbus. Apie tai neseniai raštu informavome ir Teisingumo ministeriją“, – tvirtino S. Urbanavičius.

Jo teigimu, jeigu bus gautas finansavimas, kitąmet ketinama įgyvendinti registro projektavimo, programavimo, testavimo ir diegimo darbus.

„Tuomet galėtume turėti ne tik visai Lietuvai, bet ir tarptautiniu mastu didelę reikšmę kovojant su šešėline ekonomika ir pinigų plovimu turinčią sistemą“, – sakė Registrų centro vadovas.

Nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ (TILS), atlikusi tyrimą, sako, kad Lietuvos teisėsaugos darbas kovojant su verslo kyšininkavimu užsienyje įvertintas kaip vienas prastesnių.

Viena iš galimybių šį rezultatą pagerinti – atverti galutinių naudos gavėjų registrą.

Teisingumo ministerija anksčiau yra žadėjusi, kad registras turėtų veikti nuo 2021-ųjų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 25 08:11
Spausdinti