Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IMPORTAS
„Tesla“, „Volvo“, „Ford“ ir „Mercedes-Benz“ pateikė ieškinį prieš JAV vyriausybę
BNS
Pixabay
„Tesla“ automobilis.

Didžiosios automobilių gamintojos „Tesla“, „Volvo“, „Ford“ ir „Mercedes-Benz“ pateikė ieškinį prieš JAV vyriausybę dėl muitų kiniškoms prekėms, reikalaudami grąžinti už importą sumokėtus muitus ir sumokėti palūkanas.

Neseniai Niujorke įsikūrusiam Tarptautinės prekybos teismui pateikti ieškiniai yra susiję su JAV prekybos atstovo biuro (USTR) nustatytais importo muitais kiniškoms prekėms , kuriuos „Tesla“ savo ieškinyje pavadino „savavališkais, kaprizingais bei piktnaudžiavimais galia“.

Muitai įvesti įsisiūbavusiame Vašingtono ir Pekino prekybos ginčo kontekste, o automobilių gamintojos pareikalavo juos atšaukti muitus ir grąžinti pinigus, sumokėtus už importuojamas dalis.

Pareiškime „Mercedes-Benz“ apkaltino Vašingtoną „vykdant precedento neturintį, beribį ir neribotą prekybos karą, kuris paveikė daugiau nei 500 mlrd. JAV dolerių apimties importą iš Kinijos Liaudies Respublikos“.

Vokietijos automobilių gamintoja pareiškė, kad JAV įstatymai „nesuteikia atsakovams [JAV vyriausybei] įgaliojimų kiek tik nori dalyvauti didžiuliame prekybos kare, naudojant bet kurias pageidaujamas priemones“. JAV prekybos atstovo Roberto Lighthizerio biuro pareigūnai neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarų.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija įsivėlė į kelis mėnesius trukusį prekybos karą su Kinija ir nustatė muitus siekdama priversti amerikiečių bendroves nebesirinkti kinų technologijų. Kinija ir JAV šių metų pradžioje pasirašė savo „pirmojo etapo“ prekybos susitarimą, kuris iš dalies užbaigė ginčą.

Pagal šį susitarimą Pekinas pažadėjo nupirkti JAV prekių už 200 mlrd. JAV dolerių, o Vašingtonas atsisakė muitų kinų prekėms, ypač buitinei elektronikai, už 160 mlrd. JAV dolerių. JAV taip pat sumažino per pusę 15 proc. muitus 120 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms, tačiau išlaikė 25 proc. muitus 250 mlrd. JAV dolerių importui, kuriuos automobilių gamintojos ir nurodė savo ieškiniuose.

Pekinas ėmėsi atsakomųjų veiksmų, tuo tarpu Vašingtonas deda pastangas sumažinti savo prekybos deficitą ir reformuoti Kinijos verslo praktiką, kurią laiko nesąžininga. Prekybos departamentas pranešė, kad liepos mėnesį JAV prekybos deficitas išaugo beveik 11 proc. iki 63,6 mlrd. JAV dolerių, deficitui su Kinija išaugus iki 28,3 mlrd. JAV dolerių.

Kinija yra didžiausia pasaulyje automobilių rinka ir pagrindinė daugelio automobilių gamintojų augimo varomoji jėga, ypač elektromobilių gamintojai „Tesla“, kuri ketina pasinaudoti ambicingais šalies tikslais mažinti anglies dioksido išmetimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 24 11:44
Spausdinti