Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Taip gimsta žvaigždės
Rusnė Marčėnaitė

Naujajam JAV plaukimo rinktinės lyderiui Caelebui Dresselui nepavyks išvengti nuolatinio lyginimo su nepaprastuoju Michaelu Phelpsu. Gaila, kad jiems nebeteks varžytis plaukimo takeliuose.

JAV plaukimo legenda M. Phelpsas pernai į sportą buvo trumpam grįžęs, regis, tik pristatyti savęs vertos pamainos. Nors tuomet gal taip ir neatrodė – Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse C. Dresselui du aukso medalius laimėti pavyko tik plaukiant su garsiuoju tautiečiu estafetėse. Plaukdamas 100 m laisvuoju stiliumi jis teužėmė 6 vietą. Bet šiemet pasaulio plaukimo čempionate Budapešte, kur, galutinai baigęs karjerą, nebepasirodė jam džiaugsmo ašaras Brazilijoje šluostęs M. Phelpsas, ir dar nedalyvavo diskvalifikuotas kitas amerikietis Ryanas Lochte, C. Dresselas įrodė, kad atvyko ne šiaip pasimaudyti, o prisistatyti kaip naujoji JAV rinktinės, o gal ir pasaulio plaukimo žvaigždė.

„Septyni vienu kirčiu“

Dar 21-ojo gimtadienio neatšventęs Floridos universiteto studentas Budapešte pelnė aukščiausios prabos medalius trijose individualiose rungtyse (100 m laisvuoju stiliumi, 50 m laisvuoju stiliumi, 100 m peteliške) ir keturiose estafetėse (vyrų 4 × 100 m laisvuoju stiliumi, mišri 4 × 100 m kombinuota, mišri 4 × 100 m laisvuoju stiliumi, vyrų 4 × 100 m kombinuota), taigi iš viso – kokį kilogramą vertingiausios sportininkams formos aukso. Trumpų distancijų specialistui nepavyko laimėti medalio tik 50 m peteliške rungtyje – iki apdovanojimo finale pritrūko vos 0,05 sek. Susišluoti septynis aukso medalius per vieną pasaulio čempionatą kažkada yra pavykę tik vienam plaukikui – tam pačiam M. Phelpsui. Jis pasižymėjo 2007 m. Melburne vykusiame čempionate. Dar po metų Pekino olimpiadoje šis unikalus sportininkas susirinko aštuonis aukso medalius. Kartais, skaičiuojant bet kokio rango tarptautiniuose čempionatuose laimėtus apdovanojimus, greta jo rašoma dar vieno amerikiečio, ūsuotojo Marko Spitzo, pavardė. Gerokai anksčiau, 1972 m., jis savuosius septynis aukso medalius laimėjo Miuncheno olimpinėse žaidynėse.
Vienoje statistikos eilutėje C. Dresselas M. Phelpsą jau aplenkė – jis yra pirmas istorijoje plaukikas, tris aukso medalius laimėjęs per vieną vakarą.
Apžvalgininkai iškart pabrėžė – vienoje statistikos eilutėje C. Dresselas M. Phelpsą jau aplenkė. Jis yra pirmas istorijoje plaukikas, tris aukso medalius laimėjęs per vieną vakarą. Tie trys plaukimai sutilpo į 98 minutes. Pasiėmęs auksą už pergales plaukiant dvi distancijas laisvuoju stiliumi, atletas turėjo pusvalandį poilsio prieš 100 metrų peteliške rungtį. Ir, įveikęs šią distanciją per 49,86 sek., jis tik keturių šimtųjų pritrūko iki M. Phelpso 2009 m. pasiekto šios rungties rekordo (49,82).
Dabar galima sakyti, kad gal būtų pagerinęs, jei būtų turėjęs bent valandą poilsio. Per tas kelias valandas jam dar reikėjo dalyvauti apdovanojimų ceremonijose ir rasti laiko įšokti į apšilimo baseiną. Ir po viso to išbandymo jis kaip įsimylėjėlis kalbėjo apie emocijas, kurias jam kelia plaukimas. Bet pripažino, jog psichologiškai tokio lygio čempionatai kainuoja daugiau nei fiziškai. Kai tarp dviejų startų geriausiu atveju – paros pertraukos, skęsti prisiminimuose apie pergalingas akimirkas galima sau leisti ne daugiau, nei jos trunka, – apie 30 minučių. C. Dresselui dar teko galvoti ir apie universitetinį matematikos egzaminą, kuris pasitaikė čempionato metu ir buvo suplanuotas laikyti internetu...

Lyginimas neišvengiamas

M. Phelpsas vienas pirmųjų reagavo į C. Dresselo šturmą Budapešto plaukimo arenoje. „Šis vaikis yra ant bangos“, – parašė garsusis plaukikas instagrame ir ta proga įdėjo bendrą jų nuotrauką iš pernykštės JAV rinktinės estafetės komandos apdovanojimo ceremonijos Rio de Žaneire, kur C. Dresselas graudinosi delne gniauždamas medalį. „Lyginimas turbūt neišvengiamas, bet aš ne toks pat kaip Michaelas“, – skuba pabrėžti C. Dresselas. Tai išryškės vėliau, bet vienas jų kol kas trumpai lyginamos karjeros skirtumų jau aiškus – du aukso medalius naujasis JAV rinktinės lyderis laimėjo varžydamasis neseniai atsiradusioje rungtyje – mišrių komandų estafetėse, kuriose jo vyresnysis kolega nėra dalyvavęs. Pasaulio plaukimo čempionato Budapešte organizatoriams nereikėjo ilgai skaičiuoti to, kas akivaizdu – kas verti būti įvardyti geriausiais varžybų dalyviais. Apdovanojimą C. Dresselas atsiėmė su Švedijos plaukike Sarah Sjöström, pasiekusia kelis pasaulio rekordus individualiose rungtyse. Jo komandos draugams teliko stebėti ir žavėtis – juk nuostabu matyti gimstančią žvaigždę.

Karjeros kreivė kilo nuosekliai

Į pasaulinį plaukimo elitą šis atletas nukrito ne iš padebesių. Grin Kov Springso mieste, Floridoje, gimusio C. Dresselo vardas plaukimo trenerių akiratyje pradėjo mirgėti dar ankstyvoje paauglystėje, kai vaikinas savo amžiaus rekordus mėgstamiausiose rungtyse – laisvuoju stiliumi ir peteliške – gerino į kairę ir į dešinę. Tos pačios sporto šakos medalių, beje, apstu ir jo vyresnio brolio Tylerio, ir sesers Kaitlyn bei dar vienos jaunesnės sesers Sherridon kolekcijose. Bet Caelebo sportinė biografija įspūdingiausia. Jaunųjų JAV universitetų sportininkų metraščiuose jo pavardė 2012 m. įrašyta kaip pirmo jaunesnio nei 16 metų sportininko, estafetėje 4 po 50 jardų laisvuoju stiliumi savąją atkarpą įveikusio greičiau nei per 20 sek. (19,82). 2013 m. C. Dresselas pagerino 23 metus gyvavusį JAV rekordą – tapo jauniausiu plaukiku, 100 m laisvuoju stiliumi nuplaukusiu greičiau nei per 50 sek. Ir tai ne vieninteliai jo rekordai.
C. Dresselo vardas plaukimo trenerių akiratyje pradėjo mirgėti dar ankstyvoje paauglystėje, kai vaikinas savo amžiaus rekordus mėgstamiausiose rungtyse – laisvuoju stiliumi ir peteliške – gerino į kairę ir į dešinę.
C. Dresselo sportinė karjera dar tik įsibėgėja ir jo laukia malonumas, o galbūt – nelengvas spaudimas įveikti M. Phelpsą neakivaizdinėje dvikovoje – pelnyti daugiau nei aštuonis aukso medalis 2020-ųjų olimpinėse žaidynėse Tokijuje ir patekti į sporto istoriją su įspūdingiausiu įrašu. Jei tik organizatoriai sugebės taip sudėlioti varžybų grafiką, kad tai būtų įmanoma bent teoriškai. O jei ne, tam C. Dresselas turės laiko ir 2024 m.: prieš mėnesį jis atšventė tik 21-ą gimtadienį. M. Phelpsas su paskutiniu karjeros grobiu – penkiais aukso ir vienu sidabro medaliais – iš Rio de Žaneiro grįžo būdamas 31-ų. Bet kol kas, po įspūdingo starto Budapešte, po visų egzaminų ir prieš naujus mokslo metus Floridos universitete, C. Dresselas suplanavo poilsio laiką. Gerbėjai pripažino, kad jis to nusipelnė.
2017 10 29 12:56
Spausdinti