Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AVIACIJA
Sudužo „Boeing“ viltys įsigyti „Embraer“ lėktuvų verslą
IQ
Embraer
„Embraer“ keleivių lėktuvų padalinys domino JAV aviacijos gigantą.

„Boeing“ atsisakė planų įsigyti Brazilijos bendrovės „Embraer“ regioninių lėktuvų gamybos padalinį.

Daugiau nei 4 mlrd. JAV dolerių sandorį sužlugdė aviacijos sektorių užgulusi krizė, sukelta koronaviruso pandemijos ir daugelyje šalių įvesto karantino bei kelionių ribojimo.

Derybos truko dvejus metus, tačiau penktadienį baigėsi nesėkme. 

Braziliški lėktuvai turėjo tapti „Boeing“ atsaku pagrindiniam konkurentui „Airbus“, 2017 m. perėmusiam Kanados „Bombardier“ C serijos lėktuvų gamybą. 100–150 vietų regioniniai laineriai dabar pervadinti A220.

„Boeing“ jau anksčiau buvo krečiama sunkumų dėl draudimo aviakompanijoms naudoti „737 MAX“  orlaivius, kai šie dėl techninių problemų patyrė dvi dideles aviakatastrofas. Tai amerikiečių gamintojai kainavo mažiausiai 19 mlrd. JAV dolerių.

Pagal susitarimą, „Boeing“ turėjo įsigyti 80 proc. „Embraer“ keleivinių lėktuvų gamybos verslo už 4,2 mlrd. JAV dolerių. Sandorį jau buvo palaiminusi Brazilijos valdžia.

Žlugęs sandoris yra blogas ženklas ir „Embraer“, kuriai bus sunku konkuruoti su europiečių „Airbus“ regioninių skrydžių lėktuvų rinkoje. Manoma, kad aviacijos verslui atsigaunant po koronaviruso šios klasės lėktuvai bus paklausiausi.

2020 04 25 19:28
Spausdinti