Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KRIZĖ
„Sodros“ įmokas atidėti prašo 6 tūkst. įmonių, mažėja nedarbo išmokų gavėjų
BNS
Fotobankas
J. Varanauskienė.

„Sodros“ įmokų atidėjimo šiemet paprašė 6 tūkst. įmonių, arba maždaug du kartus mažiau nei pirmojo karantino metu.

Taip pat mažėja išduodamų nedarbingumo pažymėjimų, šiek tiek tirpsta nedarbo išmokų gavėjų gretos, skelbia „Sodra“.

Anot „Sodros“ vadovės Julitos Varanauskienės, keturi penktadaliai tokių įmonių yra tos pačios, kurios pirmojo karantino metu irgi buvo sudariusios įmokų atidėjimų sutartis. 

Tačiau, pasak J. Varanauskienės, šiemet yra šiek tiek pakeistos įmokų atidėjimų sąlygos. Pernai „Sodra“ automatiškai leido įmokų nemokėti toms įmonėms, kurios patenka į VMI labiausiai nukentėjusių nuo koronaviruso krizės įmonių sąrašą, tuo metu šiemet tokios įmonės turi papildomai pateikti prašymą „Sodrai“.

„2020 metų patirtis parodė, kad karantinui pasibaigus, didelė dalis įmonių, kurios naudojosi galimybe laikinai nemokėti įmokų, viską susimokėjo. Klausimas, kiek joms tas atidėjimas buvo tikslingas ir reikalingas. Nes jeigu įmonė per penkis mėnesius viską susidėlioja ir gali susimokėti įsipareigojimus, galimai ji būtų galėjusi mokėti ir tą kiekvieną mėnesį“, – BNS sakė „Sodros“ vadovė.  

J. Varanauskienės teigimu, tikslią šiemet atidėtų įmokų vertę „Sodra“ pamatys, kai pasibaigs karantinas ir bus sudarytos sutartys dėl atidėtų įmokų. 

Preliminariai, jos teigimu, per sausį ir vasarį įmonės prašė atidėti maždaug po 15–20 mln. eurų įmokų mokėjimą. Už kovą įmokų laukiama iki balandžio vidurio. 

Daugiausia „Sodros“ įmokų atidėjimų prašo maitinimo, apgyvendinimo, prekybos ne maisto prekėmis sektorių įmonės.  

Nedarbingumo pažymėjimų mažėja

Šiuo metu nedarbingumo pažymėjimai dėl pandemijos negalinčių mokyklos lankyti vaikų priežiūrai išduoti 12 tūkst. tėvų, saviizoliacijoje nedirba 1,7 tūkst. žmonių, o nedarbingumą dėl koronaviruso ligos turi 2,8 tūkst. gyventojų.

Kovą, palyginti su vasariu ir sausiu, mažiau išduota ir nedarbingumo pažymėjimų, susijusių su epidemine situacija, ir dėl kitų ligų.

„Sodra“ sako, kad tam įtakos turėjo nuo metų pradžios sumažėjęs sergamumas COVID-19, mažiau žmonių nedarbingumo pažymėjimų išduota saviizoliacijai bei mažiau tėvų prižiūrėjo ugdymo įstaigų nelankančius vaikus.

Piko metu sausį vienu metu nedarbingumo pažymėjimai buvo išduoti 13 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, daugiau nei 4 tūkst. – saviizoliacijai.

Pasak „Sodros“, užsidarius mokykloms vienu metu 20 tūkst. tėvų turėjo nedarbingumo pažymėjimus sveiko vaiko priežiūrai. 

Iš viso ligos išmokoms dėl epideminės situacijos šiemet jau skirta 37 mln. eurų. Pernai per visus metus ši suma siekė beveik 126 mln. eurų.

Darbo rinkoje teigiami ženklai

„Sodros“ duomenimis, apdraustųjų skaičius šalyje nuo metų pradžios nuosekliai auga ir kovą pasiekė 1,262 mln. žmonių – 15,2 tūkst. arba 1,2 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai pandemija dar neturėjo įtakos darbo rinkai. 

„Daugiau darbdavių už daugiau žmonių moka socialinio draudimo įmokas“, – BNS teigė „Sodros“ vadovė.

Sausį-vasario darbuotojų atleidimų buvo mažiausiai nuo pandemijos pradžios – atleista po kiek daugiau nei 30 tūkst. darbuotojų per mėnesį. Tačiau dar daugiau įdarbinta: sausį priimta 4,5 tūkst. daugiau darbuotojų nei atleista, o vasarį – beveik 4 tūkst. darbuotojų. 

Pasak J. Varanauskienės, atleidimų ir priėmimų balansas rodo, kad mokamų subsidijų darbo vietoms išlaikyti mechanizmas veikia, todėl nedarbas nedidėja.

„Sodra“ sako, kad preliminarūs kovo duomenys taip pat leidžia tikėtis teigiamo priėmimų ir atleidimų balanso. 

Nedarbo išmokų gavėjų skaičius kovo mėnesį sumažėjo iki 87,8 tūkst., tuo metu sausį jis siekė 90,6 tūkst., o vasarį – 91,4 tūkst.

„Besikreipiančių dėl nedarbo išmokos ateina mažiau negu tų, kuriems pasibaigia šios išmokos mokėjimo laikas – arba dėl to, kad susirado darbą, arba dėl to, kad baigėsi ilgiausias išmokos mokėjimo terminas“, –  sako J. Varanauskienė. 

Sausio mėnesį „Sodra“ gavo 19 tūkst. prašymų skirti nedarbo išmokas, vasarį – 16 tūkst., panašiai tiek pat, kiek pernai ikikarantininiu laikotarpiu, o kovo mėnesį, negalutiniais duomenimis, gauta kiek daugiau nei 20 tūkst. prašymų.

„Sodros“ vadovė spėja, kad vasarą nepaprastai išaugęs socialinio draudimo nedarbo išmokų prašymų skaičius didele dalimi buvo nulemtas valstybės paramos programų, kuriomis norint pasinaudoti reikėjo gauti bedarbio statusą ir pagal procedūras nustatyti, ar priklauso socialinio draudimo nedarbo išmoka.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 04 06 09:32
Spausdinti