Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SIUNTINIAI
Siųstis iš Kinijos taps brangiau: naikinama PVM lengvata
BNS
Fotobankas
Siuntos.

Nuo 2021 metų liepos nebeliks pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos smulkioms siuntoms iš Kinijos ir ktų trečiųjų šalių.

Seimas ketvirtadienį priėmė lengvatą iki 22 eurų vertės siuntoms panaikinančias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas: už balsavo 76 Seimo nariai, o balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

Premjeras Saulius Skvernelis sako palaikantis lengvatos panaikinimą, nes ji Lietuvai nenaudinga. 

„Tokio tipo prekyba su Kinija neduoda mums didelės naudos. Tikrai prarandame, lengvatos galėtų nebelikti“, – Seime žurnalistams ketvirtadienį teigė premjeras.  

Konservatorius Mykolas Makauskas sako, kad tokia lengvata buvo tapusi piktnaudžiavimo  instrumentu, nes dalis žmonių nurodo mažesnę prekių vertę nei ji yra iš tiesų.

Priėmus pataisas, nuo kitų metų liepos prekės iš šalių, nepriklausančių Europos Sąjungai (ES), tikėtina, brangs – dabar siuntos iki 22 eurų nėra apmokestinamos.  

Dabartinė lengvata sudaro nelygias konkurencines sąlygos ES įmonėms, nes ES viduje tokios lengvatos nėra.  

Viešosios politikos analizės ir konsultacijų bendrovės ESTEP tyrimas parodė, kad pernai dėl elektroninės prekybos iš trečiųjų šalių Lietuvos prekybos sektorius negavo 142 mln. eurų pajamų, iš jų apie 18 mln. eurų – mažos vertės siuntos. Tai sudaro maždaug 1 proc. visos Lietuvos mažmeninės prekybos apyvartos.

Europos Komisija nustatė, kad dėl mokestinių lengvatų bei neteisingo deklaravimo į valstybių narių biudžetus nesurenkama apie 7 mlrd. eurų per metus. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 05 12:52
Spausdinti