Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VALSTYBINIS KAINŲ REGULIAVIMAS
Seimas palaikė G. Nausėdos veto: kainos nebus reguliuojamos
BNS
Pixabay
Pinigai.

Prekių ir paslaugų kainos koronaviruso krizės metu nebus reguliuojamos, tačiau jų trūkstant, Vyriausybė galėtų imtis jas skatinančių ir prieinamumą didinančių priemonių. Kainos galės būti reguliuojamos tik valstybei paskelbus nepaprastąją padėtį. 

Seimas antradienį nutarė, kad Civilinės saugos įstatymas turi būti priimtas su visomis prezidento pataisomis: už balsavo 61 Seimas narys, prieš – 18, o susilaikė 31. Anksčiau Seimas buvo jau priėmęs įstatymų pataisas, leidžiančias Vyriausybei koronaviruso krizės metu reguliuoti kainas, tačiau prezidentas jas vetavo.   

Gitanas Nausėda siūlė Seimui svarstyti naujus pakeitimus, kurie leistų Vyriausybei, trūkstant būtinų prekių ar paslaugų, imtis jas skatinančių ir prieinamumą didinančių priemonių. Šalies vadovas teigė, kad valstybinis kainų reguliavimas gali lemti prekių stygių ir juodosios rinkos plėtrą, ir turėtų būti leidžiamas tik paskelbus nepaprastąją padėtį. 

Pasak G. Nausėdos, maksimalių kainų nustatymas daugeliu atvejų lemia prekių ar paslaugų deficitą. Pasak jo, reguliavimo planams nepritaria ir Tarptautinis valiutos fondas. Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta anksčiau aiškino, kad Lietuvos ekonomikos pagrindas yra rinkos ekonomika, o ne kainų reguliavimas, tačiau kai kurie „valstiečiai“ tvirtino, kad kainų reguliavimas yra nacionalinio saugumo klausimas.

Anot Vyriausybės atstovų, šis įrankis galėtų būti panaudotas pažaboti nesąžiningus apsaugos priemonių perpardavinėtojus, šalyje plintant koronavirusui. Be Civilinės saugos, priimtos Nepaprastosios padėties bei Vartotojų teisių apsaugos įstatymų pataisos.   

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 28 12:37
Spausdinti