Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARANTINAS
SADM siūlo 100 proc. subsidijas už prastovas, maksimalią – dviejų MMA dydžio
BNS
Unsplash
Tušti biurai.

Prastovos metu darbo vietas išlaikantiems darbdaviams nuo kitų metų gali būti kompensuojamas visas (100 proc.) darbuotojo darbo užmokestis. Be to, maksimali subsidija siektų du minimalios mėnesio algos (MMA) dydžius.

Toks Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymas teikiamas trečiadienio Vyriausybės posėdžiui, kuriame bus svarstomas pakoreguotas 2021 metų valstybės biudžeto projektas. 

Ministerija taip pat siūlo pratęsti darbo paieškos išmokos mokėjimą, tačiau ji būtų nutraukta po mėnesio, atšaukus karantiną arba ekstremalią situaciją. 

Užimtumo įstatymo pataisomis siūloma šią išmoką skirti tik tiems gyventojams, kurie dirbo iki ekstremalios situacijos ar karantino ir buvo atleisti jo metu, taip pat jei jie dirbo įmonėse, kurių veikla buvo apribota, Išmoką gautų ir savarankiškai dirbę žmonės, kurie nebegali tęsti veiklos.

Darbo paieškos išmoka nebūtų skiriama studentams, profesinių mokyklų mokiniams, kurie Užimtumo tarnyboje registravosi tik dėl šios išmokos. 

Ministerijos skaičiavimais, 2021 metais tam reikėtų 230,6 mln. eurų: 202,2 mln. eurų – subsidijoms  170,7 tūkst. į prastovas išleistų darbuotojų, 28,4 mln. eurų – darbo paieškos išmokoms 35,5 tūkst. žmonių. 

Skaičiavimai atlikti numatant, kad subsidijos darbo užmokesčiui būtų mokamos šešis mėnesius, o darbo paieškos išmokos – keturis mėnesius.

Iki šiol darbdaviams, paskelbusiems prastovą ir jos metu išlaikantiems darbo vietas, valstybė mokėjo 70 proc. atlyginimo subsidijas, bet ne daugiau kaip 1,5 minimalios algos (910,5 euro iki mokesčių arba 656 eurus „į rankas“) – tokia išmoka mokėta, jeigu darbdavys ir pats mokėjo 30 proc. algos, kitu atveju šis santykis buvo 90 proc. ir 10 proc., o maksimali subsidija siekė tik vieną MMA (607 eurai iki mokesčių arba 437 eurai „į rankas“).

Pavasarį pusę darbo vietų darbdaviai turėjo išlaikyti bent tris mėnesius nuo subsidijos mokėjimo pabaigos. Subsidijų negavo darbdaviai, atleidę darbuotojus savo iniciatyva be jų kaltės arba išleidę neapmokamų atostogų darbuotojo prašymu.

Veiklą sustabdžiusiems ar apribojusiems savarankiškai dirbantiems žmonėms buvo mokama 257 eurų subsidija.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 16 10:38
Spausdinti