Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


Protinio danties rovimas – be baimės ir skausmo
Reklama
(Pixabay nuotr.).

Kiekvienas sutiks – smagu, kai dantys sveiki. Tačiau pasitaiko atvejų, kai tenka rauti (pavyzdžiui, dėl negydyto ėduonies). Skamba nemaloniai? Visgi paprastai procedūra beskausmė, palyginti neilgai trunkanti ir apskritai atliekama atsakingai, nuoširdžiai bei kruopščiai.

Svarbiausias tikslas – ne išrauti, o išgydyti

Svarbiausias tikslas – išgydyti, išsaugoti dantį. Tačiau prireikus rauti nereikėtų baimintis, nes procedūra atliekama švelniai. Laikantis nurodymų ištraukto danties vieta gražiai sugyja.

Ne tik odontologų kabinetai gražiai sutvarkyti, jaukūs, bet ir paslaugos aukšto lygio. Tai įvertina ir Lietuvoje gyvenantys žmonės, ir iš svetur grįžę emigrantai. Nuo profilaktikos iki sudėtingų procedūrų – viskas vyksta paciento labui.

Kodėl svarbu išrauti dantį, labai pažeistą ėduonies?

Pacientui gali kilti klausimas: ar tikrai ėduonies pažeistas dantis turi būti raunamas? Jei pažeidimas stiprus, tuomet dantis tampa infekcijos židiniu; tikėtini šie nemalonūs simptomai / pasekmės:

• blogas burnos kvapas;

• skausmai;

• pūlinys (retai);

• veido tinimas;

• žandikaulio cista.

Atsiranda grėsmė gretimiems dantims. O kadangi gali nukentėti minkštieji audiniai, ilgainiui tikėtinas ir periodontitas.

Bijoti nereikia?

Odontologas pasakė, kad teks rauti ir dėl to ėmėte baimintis? Reikėtų pabrėžti du dalykus. Pirma, šiuolaikinė odontologija solidžiai pažengusi į priekį. Net ir raunant tikslas yra gydomasis. Naudojamos patikimos, specialios priemonės, taikoma vietinė nejautra. Antra, nurodoma, kokio režimo laikytis, kad susidarytų krešulys ir žaizdelė sklandžiai užgytų.

Taip pat svarbu paminėti: jei po rovimo atsirado komplikacijų, specialistai reaguoja skubiai ir visuomet nurodo, ką daryti. Viskas aptariama dar prieš procedūrą, kad pacientas žinotų, ko tikėtis. Kas be ko, niekada nemeluojama ir nebandoma pavaizduoti proceso kitaip, nei yra. Pavyzdžiui, vienam pacientui gijimo laikotarpis itin lengvas, o kitas gali jausti skausmą (skiriami vaistai).

Odontologai nusako, kokie simptomai natūralus (pavyzdžiui, galimas patinimas), o į kokius būtina greitai reaguoti (pavyzdžiui, tinsta stipriai; tampa sunkiau išsižioti).

Reguliari dantų priežiūra – geresnė dantų būklė

Odontologai pabrėžia: tinkama burnos higiena ir reguliarūs profilaktiniai patikrinimai – būdas išlaikyti dantis sveikus. Deja, net atsakingai laikantis visų rekomendacijų, gali prireikti sudėtingesnio gydymo. Kartais nėra kito varianto, tik rauti dantį. Žinoma, kuo greičiau apsilankoma pas specialistą ir kuo greičiau šis randa negalavimo priežastį, tuo didesnė tikimybė, kad pavyks dantį išsaugoti.

Daugiau informacijos apie danties rovimą skaitykite https://odonteja.lt/danties-rovimas/. Gydytojai odontologai linkę pakonsultuoti, padėti ir atlikti visas geriausias procedūras sveiko rezultato link.

2019 10 22 13:28
Spausdinti