Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Padėtimi Europos rinkoje piktnaudžiavusi „Google“ turės sumokėti 2,42 mlrd. eurų baudą
BNS
(Pixabay nuotr.).

Antimonopolines taisykles pažeidusiai „Google“ skirta 2,42 mlrd. eurų bauda, antradienį pranešė Europos Komisija (EK).

Už konkurenciją atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager pareiškė, kad „Google“ „piktnaudžiavo savo paieškos sistemos dominavimu rinkoje ir paieškos rezultatuose teikė pirmenybę savai kainų palyginimo paslaugai“. „Toks „Google“ elgesys pažeidžia ES antimonopolines taisykles. Ji iš kitų bendrovių atėmė galimybę konkuruoti paslaugų vertingumu ir kurti naujoves. O svarbiausia tai, kad iš Europos vartotojų ji atėmė galimybę tinkamai rinktis paslaugas ir naudotis inovacijomis“, – pareiškė ji spaudos konferencijoje. Bendrovė dabar privalo per 90 dienų nutraukti šią praktiką, kitaip jai teks mokėti iki 5 proc. „Google“ patronuojančiosios bendrovės „Alphabet“ vidutinės pasaulinės dienos apyvartos siekiančias baudas, nurodoma Komisijos pranešime. Kompanijai skirta bauda yra didžiausia ES antimonopolinių bylų istorijoje. Ankstesnis „rekordas“ buvo nustatytas 2009 metais, kai 1,06 mlrd. eurų bauda buvo skirta JAV lustų gamintojai „Intel“.
Kompanijai skirta bauda yra didžiausia ES antimonopolinių bylų istorijoje. Ankstesnis „rekordas“ buvo nustatytas 2009 metais, kai 1,06 mlrd. eurų bauda buvo skirta JAV lustų gamintojai „Intel“.
Visgi, nors ši bauda yra rekordinė, ji yra kur kas mažesnė negu didžiausia bauda, kurią galėjo skirti Europos Sąjunga. Pagal ES taisykles konkurencijos taisyklių pažeidėjams skiriamos baudos suma gali sudaryti iki 10 proc. jų metinės apyvartos, o „Google“ bendros įplaukos pernai siekė 90 mlrd. JAV dolerių.

Kompanija nesutinka

Tuo tarpu „Google“ pareiškė „pagarbiai“ nesutinkanti su šiuo ES sprendimu, kuris buvo priimtas po septynerius metus trukusio tyrimo, ir svarsto galimybę jį skųsti. „Mes pagarbiai nesutinkame su šiandien paskelbtomis išvadomis. Kruopščiai įvertinsime Europos Komisijos sprendimą, nes svarstome galimybę skųsti ir ketiname toliau argumentuoti savo poziciją“, – pareiškė „Google“ vyresnysis viceprezidentas ir pagrindinis teisininkas Kentas Walkeris. „Google“ veiklos tyrimą Komisija pradėjo dar 2010 metais, gavusi JAV įmonės konkurentų, įskaitant „Microsoft“ ir „TripAdvisor“, skundus, o 2015 metais nusprendė įmonei pareikšti oficialius kaltinimus. Komisija tuomet „Google“ nusiuntė prieštaravimo pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad įmonė piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi Europos ekonominės erdvės (EEE) bendrosios internetinės paieškos paslaugų rinkose, nes savo bendrosios paieškos rezultatų puslapiuose sistemingai teikia pirmenybę savo pačios kainų palyginimo priemonei. Tai buvo tik viena iš trijų „Google“ iškeltų bylų. Kitose bylose ES atlieka tyrimus dėl „Google“ praktikos, susijusios su reklama, ir dėl „Google“ operacinės sistemos „Android“. Komisija ir „Google“ ilgą laiką bandė pasiekti susitarimą dėl lyginamojo apsipirkimo praktikos, tačiau šios pastangos buvo bergždžios. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 27 16:51
Spausdinti