Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAFTOS KAINA
OPEC: didžiausios naftos gamintojos, išskyrus Meksiką, sutiko mažinti gavybą
BNS
Pixabay
Naftos gręžinys.

Didžiausios naftos gamintojos, išskyrus Meksiką, susitarė gegužės ir birželio mėnesiais sumažinti naftos gavybą 10 mln. barelių per parą, penktadienį pranešė su kainų griūtimi kovojanti Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC).

Naftos kartelis po pasitarimo vaizdo konferencijos priemonėmis pranešė, jog tam, kad įsigaliotų susitarimas nuo liepos iki gruodžio sumažinti gavybą 8 mln. barelių per parą, reikalingas Meksikos sutikimas.

OPEC šalių ir jų OPEC+ sąjungininkų, įskaitant Rusiją, taip pat kitų svarbiausių valstybių, neįeinančių į organizacijos sudėtį, pasitarimas ketvirtadienį prasidėjo iškart po 17 val. Lietuvos laiku.

Šis posėdis buvo laikoma bene vienintele galimybe paskatinti kainas, kurios dėl koronaviruso pandemijos ir Saudo Arabijos bei Rusijos kainų karo nukrito iki žemiausio lygio per beveik prieš du dešimtmečius.

„Bloomberg News“ pranešė, kad derybos truko iki pat nakties, kadangi Meksika atsisakė prisiimti dalį gavybos mažinimo, kuris siektų 400 tūkst. barelių per parą.

Meksikos energetikos ministrė Rocio Nahle tviteryje parašė, kad jos šalis pasiūlė sumažinti savo gavybą 100 tūkst. barelių per parą.

Venesuelos valstybinė naftos kompanija PDVSA ankstesniame pranešime teigė, kad Karakasas „palaiko Saudo Arabijos ir Rusijos pasiūlymą sumažinti naftos gavybą maždaug 10 mln. barelių per parą“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas išreiškė optimizmą dėl susitarimo perspektyvų – net jei derybos atrodė atsidūrusios aklavietėje.

„Sakyčiau, jie artėja prie susitarimo. Greitai sužinosime“, – kalbėjo D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose penktadienį, apie 1.30 val. Lietuvos laiku.

Prieš tai D. Trumpas bendravo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu.

Susitikimo pradžioje OPEC generalinis sekretorius Mohammedas Barkindo perspėjo, kad dėl kornaviruso sukeltos ekonominės žalos naftos pramonės „pasiūla ir paklausa kelia siaubą“.

„Mūsų pramonė kraujuoja; niekas negeba sustabdyti kraujavimo“, – kalbėjo M. Barkindo, apgailestaudamas dėl bankroto bylų ir dešimčių tūkstančių prarastų darbo vietų.

Kitas susitikimas, kuris taip pat vyks vaizdo priemonėmis, numatytas birželio 10 dieną. Jame bus siekiama „nustatyti tolesnius veiksmus, reikalingus norint subalansuoti rinką“, pažymėjo OPEC.

Pasaulio ekonomikos lėtėjimas

„Neeilinis naftos gavėjų susitikimas yra vienintelė rinkos viltis užkirsti kelią visiškam kainų griuvimui“, – pažymėjo „Rystad Energy“ naftos rinkų vadovas Bjornaras Tonhaugenas.

Saudo Arabija penktadienį surengs atskirą virtualų Didžiojo dvidešimtuko (G 20) šalių energetikos ministrų pasitarimą, siekdama užtikrinti „rinkos stabilumą“.

Naftos kainos nuo metų pradžios krito, kai dėl COVID-19 pandemijos didelė planetos dalyje buvo paskelbtas karantinas, o pasaulio ekonomika beveik sustojo.

Rijadas ir Maskva padidino gamybos apimtis, siekdami išlaikyti savo rinkos dalis ir priversti JAV skalūnų naftos gamintojus sumažinti gavybą.

„Saudo Arabija ir Rusija aiškiai leido suprasti, kad jos sumažins gavybą jei ir tik tada, jei prisijungs ir kitos didžiosios naftos gamintojos“, – pažymėjo Švedijos banko SEB analitikas Bjarne Schieldropas.

Nors JAV nepriklauso OPEC ar OPEC+ karteliams, ji palaiko pasiūlos mažinimą, kad padėtų stabilizuoti kainas ir įkvėptų naujos gyvybės savo skalūnų pramonei.

Skalūnų nafta pavertė JAV didžiausia pasaulyje naftos gamintoja, tačiau pramonė negali išlaikyti didelės išlaidų bazės, jei kainos krenta.

Vis dėlto, regis, JAV naftos sektorius nelinkęs mažinti gavybos – paskutinę kovo savaitę jis išgavo beveik rekordinį 13 mln. barelių per parą kiekį. Praėjusią savaitę išgautas 12,4 mln. barelių per parą kiekis.

Tuo pat metu pasaulinis pasiūlos perteklius – jau užfiksuotas naftos rinkose prieš prasidedant koronaviruso krizei – lėmė pripildytas naftos saugyklas ir privertė daugelį gamintojų mažinti gamybos apimtis.

Kanalo „Rossija 24“ transliuotame pranešime Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pasveikino keletą prie pasitarimo prisijungusių šalių, nepriklausančių OPEC+ aljansui – Kanadą, Norvegiją, Argentiną, Kolumbiją, Egiptą, Indoneziją, Čadą, Ekvadorą ir Trinidadą bei Tobagą.

Tarptautinė energetikos agentūra pirmadienį perspėjo, kad dėl pandemijos pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį pasaulyje mažės naftos vartojimas.

Pandemijos protrūkis sustabdė dideles pasaulio ekonomikos sritis, įskaitant svarbiausius sektorius, tokius kaip oro kelionės, gamyba ir mažmeninė prekyba.

„Rystad Energy“ duomenimis, pasaulinis naftos perteklius balandį gali pasiekti 25 mln. barelių per parą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 10 09:04
Spausdinti