Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


Naujų dalyvių atsiradimą momentinių mokėjimų rinka vertina pozityviai
Mindaugas Samkus (BNS)
(Pixabay.com nuotr.).

Europos Komisijai leidus trims Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriams – „Bitė Lietuvai“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“ – steigti bendrą mobiliųjų mokėjimų bendrovę, dalis rinkos žaidėjų tvirtina nesibaiminantys būsimos konkurencijos, o kita dalis teigia regintys potencialų partnerį.

Rinkos dalyviai patvirtino, kad operatorių atstovai domėjosi galimybe bendradarbiauti, tačiau galutinio verslo plano kol kas nepristatė. Dėl to nesiryžtama spėlioti, kiek investicijų pareikalaus būsimas platformos kūrimas ir jai reikalinga infrastruktūra. Vis dėlto sutinkama, kad operatoriai, kurių iniciatyvą dar šių metų pradžioje palaimino ir Lietuvos bankas, gali pasitelkti jau rinkoje veikiančias Lietuvos ar užsienio bendroves pritaikyti jų sukurtus sprendimus naujo rinkos žaidėjo reikmėms. Konkurencijos nesibaimina Elektroninių atsiskaitymų sistemą „Paysera“ valdančios mokėjimų bendrovės „Paysera LT“ generalinis direktorius ir didžiausias akcininkas Kostas Noreika jau prieš kelis mėnesius susitiko su operatorių atstovais, tačiau teigia kol kas nežinantis, kaip konkrečiai atrodys jų kuriamas sprendimas. „Mes buvome su jais susitikę, siūlėme savo pagalbą darant kažkokius sprendimus, bet reikia žinoti konkrečiai, ką jie nori padaryti. Vienintelis dalykas, kuriuo jie tikrai buvo susidomėję, tai klientų identifikacija video pagalba. Tas sprendimas jiems buvo įdomus, bet iki galo savo verslo plano, kokias paslaugas konkrečiai teiks, kaip išnaudos savo turimą infrastruktūrą, jie taip ir nepasakė“, – sakė K.Noreika. Anot jo, be klientų identifikacijos operatoriai neturės didelio pranašumo prieš „Payserą“. „Mes įmonėje turime dešimtis numerių, visi jie priklauso vienai įmonei, jais naudojasi 50 ar 100 žmonių ir operatorius nežino, kas naudojasi tuo telefono numeriu, jis nevaldo tos informacijos. Taigi, tokių klientų, kaip fizinių asmenų, operatorius neturi, jam reikia atlikti jų identifikaciją. Šiuo metu neturiu fantazijos, kad sugalvočiau, ką jie gali padaryti dėl to, kad mums turėtų būti baisu. Pinigų ir klientų turi ir bankai, bet jie vis tiek negali pakeisti mokėjimo sektoriaus. Mes dabar konkuruojame su bankais ir ateis dar vienas žaidėjas, kuris neturi jokio konkurencinio pranašumo, išskyrus telefono numerius“, – kalbėjo K.Noreika.
„Mes dabar konkuruojame su bankais ir ateis dar vienas žaidėjas, kuris neturi jokio konkurencinio pranašumo, išskyrus telefono numerius“, – kalbėjo Kostas Noreika.
Jo teigimu, klientų identifikavimo paslaugų įmonių pasaulyje yra ne viena, tačiau esant galimybei, „Paysera“ galėtų su jomis konkuruoti dėl operatorių užsakymo. „Paysera“ šiuo metu identifikavimo paslaugos niekam neteikia, bet esant poreikiui savo sprendimą galime modifikuoti ir nesunkiai pritaikyti operatorių poreikiams“, – sakė įmonės vadovas. K.Noreika teigė, kad bendros operatorių investicijos į momentinių mokėjimų sprendimą turėtų siekti kelis milijonus eurų. „Lietuvoje yra apie 50 tūkst. mokėjimo terminalų, vienas įrenginys kainuos ne pigiau kaip 50 eurų, o čia tik techninė dalis, dar reikės nuvažiuoti ir pastatyti, apmokyti naudotis, prižiūrėti infrastruktūrą ir rasti klientų, kurie naudotųsi. Kalbame apie milijonus eurų“, – svarstė „Paysera“ vadovas. Regi bendradarbiavimo galimybę Lietuviško kapitalo mobiliųjų mokėjimų infrastruktūros bendrovė „WoraPay“ irgi laukia operatorių kuriamo sprendimo ir regi galimybę bendradarbiauti. „Tai nebūtų mūsų konkurentas, būtų galimas labai stiprus partneris rinkoje. Mes buvome sukūrę sprendimą, kuris leidžia atlikti mobilius mokėjimus pas prekybininkus, turime technologiją, kurią išvystėme ir išbandėme Lietuvoje, o dabar ją aktyviai plečiame Jungtinės Karalystės rinkoje“, – sakė „WoraPay“ vadovas Vaidas Adomauskas. Su „MasterCard“ ir banku „Lloyd's“ Jungtinėje Karalystėje bendradarbiaujančios įmonės vadovas sakė, kad apie galimą bendradarbiavimą su operatoriais jau buvo kalbėta. „Sukūrus sprendimą, kuris veiks mobiliuoju ryšiu, atsiras dar viena mobili piniginė. Esame su jais kalbėję, jiems mūsų sprendimai yra įdomus pasiekiant prekybininkus. (...) Tai, ką daro operatoriai, yra gerai Lietuvos rinkai, visiems rinkos žaidėjams atsiras daugiau bendradarbiavimo galimybių“, – kalbėjo V.Adomauskas.
„Tai, ką daro operatoriai, yra gerai Lietuvos rinkai, visiems rinkos žaidėjams atsiras daugiau bendradarbiavimo galimybių“, – kalbėjo Vaidas Adomauskas.
LB: paslaugos pigs, jų kokybė gerės Momentinių mokėjimų rinką prižiūrintis Lietuvos bankas (LB) tikisi, kad naujo rinkos dalyvio atėjimas sumažins paslaugų kainas vartotojams bei padidins jų kokybę. „Atsiranda naujas rinkos dalyvis ir jis nėra startuolis, tai yra trijų labai didelių ir įsitvirtinusių telekomunikacijos įmonių atėjimas į rinką. Ekonomikos teorija sako, kad ateinant naujam rinkos dalyviui, kainos turi mažėti, o paslaugų kokybė turi gerėti. Tai yra puiki žinia mūsų vartotojams“, – sakė valdybos narys Marius Jurgilas. Anot jo, EK sprendimas rodo, kad rinkoje galimas atskirų dalyvių bendradarbiavimas kuriant bendrą infrastruktūrą.
„Ekonomikos teorija sako, kad ateinant naujam rinkos dalyviui, kainos turi mažėti, o paslaugų kokybė turi gerėti. Tai yra puiki žinia mūsų vartotojams“, – sakė Marius Jurgilas.
„Rinkos dalyviai baiminasi, kad bendrų iniciatyvų vystymas yra blogas, nes bet kada galima apkaltinti nekonkurencine veikla. Šitas sprendimas kaip tik parodo, kad infrastruktūros prasme reikia bendradarbiauti, nes du paraleliniai keliai yra nereikalingi, tiesiamas vienas kelias“, – kalbėjo M.Jurgilas. LB atstovo teigimu, momentinių mokėjimų teisinis pagrindas ir reikalinga infrastruktūra bus parengta naudojimui nuo šių metų lapkričio. EK leido operatoriams kurti bendrą įmonę Lietuva yra pirmoji šalis pasaulyje, kurioje konkuruojantys mobiliojo ryšio operatoriai suvienija jėgas kuriant atsiskaitymų sistemą ir teikiant šią paslaugą. „Naujoji platforma bus vienas pirmųjų tokio pobūdžio sprendimų pasaulyje. Ji ne tik atpigins atsiskaitymų paslaugas mūsų klientams, bet ir garsins Lietuvos, kaip inovatyvių sprendimų kūrėjos, vardą pasaulyje“, – pranešime spaudai sakė „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.
„Naujoji platforma bus vienas pirmųjų tokio pobūdžio sprendimų pasaulyje“, – sakė Petras Masiulis.
Platformos kūrimą įgyvendins visų trijų operatorių bendrai valdoma bendrovė „Mobilūs mokėjimai“, kurią pernai lapkritį įsteigė „Bitė Lietuva“. Ji taip pat bus pagrindinė būsimos platformos valdytoja ir prižiūrėtoja. Momentinių mokėjimų paslaugas per naują platformą trys operatoriai teiks atskirai. Gegužės mėnesį LB bendrovei „Mobilūs mokėjimai“ suteikė elektroninių pinigų įstaigos ribotos veiklos licenciją, reikalingą vykdyti su momentiniais mokėjimais susijusią veiklą. Momentiniai mokėjimai mobiliojo ryšio naudotojams leis naudojantis mobiliuoju telefonu įvairiose prekybos vietose atsiskaityti už prekes ir paslaugas bei tarpusavyje akimirksniu atlikti piniginius pervedimus bet kuriuo paros metu. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 07 21 14:16
Spausdinti