Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARANTINAS
Mokestinė pagalba įmonėms pratęsta dar 4 mėnesiams
BNS
Fotobankas
Vilniaus „Akropolio“ parduotuvės karantino metu.

Valstybės taikoma mokestinė pagalbos priemonė nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms patęsta dar keturiems mėnesiams – iki rugpjūčio pabaigos, o dar du mėnesius bus galima susitarti su VMI dėl nepriemokų grąžinimo.

Tokiam Finansų ministerijos siūlymui pritarta neformaliame Vyriausybės ministrų pasitarime pirmadienį, pranešė ministerija.  

„Atsižvelgdami į vis dar sudėtingą pandeminę situaciją ir apribotas galimybes veikti atskiruose sektoriuose, pratęsėme terminą, iki kurio Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nukentėjusių įmonių sąraše esantiems verslams neskaičiuos delspinigių ir nevykdys mokesčių išieškojimo“, – pranešime sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Šis sprendimas leis pandemijos paveiktam verslui turėti tam tikrą finansinę pagalvę ir lengviau įgyvendinti išėjimą iš karantino režimo, saugiai atveriant veiklas per metus“, – pridūrė ji. 

Nukentėjusios įmonės ar kiti mokesčių mokėtojai iki rugpjūčio 31 dienos galės pasirašyti mokestinės paskolos be palūkanų sutartį, o iki spalio 31 dienos joms nebus taikomi mokesčių išieškojimai ir skaičiuojami delspinigiai.

Tačiau mokesčius be palūkanų, kaip nustatyta anksčiau, reikės sumokėti iki 2022 metų pabaigos, o  paskolos sutartį sudarant iki penkerių metų, reikės mokėti palūkanas – 0,01 proc. už kiekvieną dieną.

VMI vadovė Edita Janušienė praėjusią savaitę sakė, kad nauja tvarka galios toms įmonėms, kurios dar nėra sudariusios mokestinės paskolos sutarties.   

Dabar mokestinė pagalba galioja iki balandžio pabaigos, o dėl nepriemokų grąžinimo su VMI galima susitarti iki birželio pabaigos. Tai reiškia, kad iki to laiko nepriemokos neišieškomos ir neskaičiuojami delspinigiai.  

VMI vadovė, be to, sakė, kad į nukentėjusių įmonių sąrašą šiemet prašosi būti įtraukta kur kas mažiau įmonių nei 2020-ųjų pabaigoje, tuo metu gyventojai mokesčius stengiasi sumokėti laiku. 

Pasak jos, VMI iki praėjusios savaitės vidurio jau sudarė apie 8,9 tūkst. sutarčių dėl 477,8 mln. eurų atidėtų mokesčių mokėjimo grafiko, o didžiąją jų dalį – beveik 6,8 tūkst. sutarčių (dėl 467,6 mln. eurų mokesčių) – sudarė įmonės. 

E. Janušienės teigimu, „beveik pusė atidėjimų“ pasirašyta su didmeninės ir mažmeninės prekybos, 12 proc. – su apdirbamosios pramonės, po 7 proc. – su apgyvendinimo, statybų, maitinimo įmonėmis. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 04 12 13:04
Spausdinti