Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UŽSIENIO INVESTICIJOS
Ministras: dėl persikėlimo į Lietuvą deramasi su 80 Baltarusijos įmonių
BNS
Fotobankas
Rimantas Sinkevičius.

Lietuva derasi su maždaug 80 politinės krizės apimtos Baltarusijos įmonių dėl jų persikėlimo į Lietuvą, sako ekonomikos ir inovacijų ministras. Rimanto Sinkevičiaus žiniomis, Lietuvoje jau veikia iki 10 nedidelių Baltarusijos įmonių. 

„Vyksta derybos dabar su maždaug 80 įmonių įvairaus dydžio“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pranešė ministras. 

Jis taip pat informavo, kad viena didelė, 600 darbuotojų turinti Baltarusijos įmonė jau pradėjo registracijos Lietuvoje procedūrą. 

„Gautas pranešimas vakar, kad viena iš įmonių su 600 darbuotojų norėtų persikelti į Lietuvą ir jau pradėjo registracijos procesą“, – teigė ministras.

Spaloi pabaigoje užsienio investicijų skatinimo agentūra „Investuok Lietuvoje“ pranešė, kad baltarusių įkurta JAV skaitmeninių platformų inžinerijos ir programinės įrangos kūrimo įmonė „EPAM Systems“ Vilniuje atidarys naują biurą, kur suburs apie 600 aukštos kvalifikacijos IT inžinierių komandą. 

Bendrovę įkūrė vienas sėkmingiausių Baltarusijos verslininkų Arkadijus Dobkinas. „EPAM Systems“ nuo 2012-ųjų kotiruojama Niujorko vertybinių popierių biržoje, ji tapo pirmąja Baltarusijos atstove Volstryte.

Tačiau R. Sinkevičius pabrėžė, kad įmonių iš trečiųjų šalių įsitvirtinimą Lietuvoje apsunkina Pinigų plovimo ir terorizmo prevencijos įstatymas, keliantis griežtus reikalavimus dėl sąskaitos atsidarymo.

„O be sąskaitos neįmanomas įmonės teisinis registravimas ir atsikvietimas darbuotojų į Lietuvą“, – kalbėjo R. Sinkevičius.  

Jis pabrėžė, kad visos kaimyninės šalys kovoja dėl Baltarusijos įmonių priviliojimo. 

Seimas jau svarsto pataisas, kuriomis siūloma naujoms Baltarusijos ir kitų trečiųjų šalių įmonėms kaupiamąsias sąskaitas atsidaryti ne tik Lietuvos bankuose, bet ir elektroninių pinigų įstaigose. 

Taip norima pritraukti informacinių technologijų ir kitų aukštųjų technologijų įmonių iš trečiųjų šalių, įskaitant ir iš Baltarusijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 05 13:22
Spausdinti