Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„Maxima“ nori įsigyti lenkų prekybos tinklą „Stokrotka“
BNS
(Alfa.lt nuotr.).

Baltijos šalių mažmeninės prekybos lyderė bendrovė „Maxima grupė“, Lenkijoje jau valdanti prekybos tinklą „Aldik“, pasirašė investicijų sutartį dėl kitą Lenkijos kasdienio vartojimo prekių prekybos tinklo „Stokrotka“ („Ramunėlė“), turinčio 410 parduotuvių, įsigijimo.

Pagal ketvirtadienį pasirašytą sutartį „Maxima grupė“ paskelbs pasiūlymą įsigyti 100 proc. „Stokrotka“ tinklą valdančios bendrovės „Emperia Holding“ akcijų, teigiama Lenkijos bendrovės pranešime. „Maxima grupė“ už vieną „Stokrotka“ akciją ketina siūlyti 100 zlotų (23,8 euro). BNS skaičiavimais, jei „Maximos grupei“ pavyktų įsigyti visas „Emperia Holding“ akcijas, už jas reikėtų sumokėti 1,234 mlrd. zlotų (292,993 mln. eurų).
BNS skaičiavimais, jei „Maximos grupei“ pavyktų įsigyti visas „Emperia Holding“ akcijas, už jas reikėtų sumokėti 1,234 mlrd. zlotų (292,993 mln. eurų).
Sandorio įgyvendinimui reikės gauti konkurencijos priežiūros tarnybų leidimus, o oficialiojo pasiūlymo metu „Maximos grupei“ turės būti pasiūlymą įsigyti ne mažiau kaip 66 proc. „Emperia Holding“ akcijų. Sutartyje taip pat numatytos ir kitos sandorio įgyvendinimui būtinos sąlygos. Biržoje kotiruojama 48,84 proc. „Emperia Holding“ akcijų, dar 51,16 proc. jų valdo investicijų fondai (15,06 proc. – „Altus“, 11,82 proc. – „Ipopema“, 7,92 proc. – AXA, 6,77 proc. – „Aviva“, 6,12 proc. – „Nationale-Nederlanden“, 3,47 proc. – „Elpro Development“). Anot „Emperia Holding“, „Ipopema“ ir „Altus“ fondai įsipareigojo parduoti turimas akcijas pasiūlymo metu. „Emperia Holding“ valdyba pavasarį paskelbė, kad 100 proc. akcijų pirkėją tikimasi rasti iki šių metų rugsėjo pabaigos. Rugpjūtį valdyba tvirtino, kad ieškant investuotojo, jau esama pažangos ir kad procesas vyksta pagal grafiką. Bendrovė per Varšuvos biržą pranešė derybas su „Maxima grupė“ pradėjęs lapkričio 6 dieną „Emperia Holding“, be „Stokrotkos“, valdo nekilnojamojo turto plėtros bendrovę „Elpro Development“ ir IT bendrovę „Infinite“. Grupėje dirba virš 8 tūkst. darbuotojų.

Vadina geru pirkiniu

„INVL Asset Management“ Fondų valdytojas analitikas Justinas Gataveckas mano, kad „Maximos grupės“ siūlymas yra geras sprendimas, nors Vakarų šalių standartais gali pasirodyti brangokas. „Žiūrint santykiniais rodikliais, tai pelno ir akcijos kainos santykis (P/E) yra apie 28 ir apie 10 EBITDA. Skamba daug ir Vakarų pasaulio mastais tai yra dideli skaičiai – brangu kaip už mažmenininką. Bet žiūrint į Lenkijos rinką, tai yra maždaug norma. Listinguoti Lenkijos mažmenininkai kainuoja panašiai ir dar daugiau. Ši rinka ypatinga, nes ji viena labiausiai augančių Europoje bei joje vyksta konsolidacija“, – tvirtino J. Gataveckas. Jo nuomone, „Maximos grupės“ sprendimas pirkti „Emperia Holding“ atitinka bendrovės požiūrį į verslą. „Čia ne vien mažmeninė prekyba, bet ir nekilnojamo turto valdymas. „Emperia Holding“ turi apie 82 tūkst. kvadratinių metrų nuomojamo nekilnojamo turto ir jo vertė siekia apie 400 mln. zlotų. Už pačią parduotuvę, vardą ir tinklą buvo sumokėta beveik 700 mln. zlotų, tai kaina nebepasidaro tokia didelė“, – teigė J. Gataveckas „Aš manau, kad jie rado, ko ieškojo“, – pridūrė jis. „Maxima grupė“ šiuo metu valdo 568 parduotuves: Lietuvoje – 245, Latvijoje – 154, Estijoje – 76, Bulgarijoje – 63, Lenkijoje – 30. Be „Aldik“, ji turi tinklą „T-Market“ Bulgarijoje ir elektroninę maisto parduotuvę „Barbora“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 11 24 12:50
Spausdinti