Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAFTOS PRODUKTAI
Litras benzino kainuoja mažiau nei eurą. Ar tai jau kainų dugnas?
BNS
Fotobankas

Smukus pasaulinėms naftos kainoms, Lietuvos ekspertai sako, kad  degalų kainos balandžio viduryje pasiekė„dugną ir dabar laikosi stabiliai. Jie neprognozuoja, kiek ilgai kuro kainos išliks žemumose. 

Pasak SEB banko ekonomisto Tado Povilausko, degalų kainų dugnas Lietuvoje buvo maždaug nuo balandžio pradžios iki Velykų, o dabar jos stabilizavosi.    

„Naftos kainos žemesnės negu 30 JAV dolerių už barelį jau visą mėnesį laikosi. Dyzelino kainos žemiausią ribą buvo pasiekusios praėjusios savaitės pabaigoje, kai net 0,752 euro už litrą taikė „Orlen Lietuva“. Pastarosiomis dienomis pastebimas šioks toks didmeninės kainos stabilizavimasis“, – BNS sakė jis. 

T. Povilauskas prognozuoja, kad karantino sąlygų ir ribojimų atlaisvinimas po truputį didins naftos produktų paklausą, bet ne iš karto ir ne visur: „Bent jau keleivinio transporto sektoriuje, kai kuriose pramonės srityse.“

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentės Daivos Jokšienės teigimu, degalų kainos nukrito labai žymiai: „Benzinas kainavo 1,28 euro, o dabar – eurą arba net mažiau.“ Nusistovėjus didmeninėms degalų kainoms, stabilizuojasi ir mažmeninės kainos. Tačiau D. Jokšienė neprognozuoja, kiek jos išsilaikys – savaitę ar ilgiau, kol bus atlaisvinta daugiau verslo.  

Anot D. Jokšienės, nuo praėjusios savaites atlaisvinus kai kuriuos verslus degalų pirkimas nepadidėjo.

„Kol kas ne. Per trumpas laikas dar praėjo nuo atlaisvinimų. Jeigu žmonės buvo prisipylę pilną baką ir niekur per karantiną nevažinėjo, tai jis artipilnis ir iki šiol yra. Jie nevažiuoja dar į degalines. Verslai dar irgi neatsigavo, reikia savaitės ar dviejų“, – kalbėjo asociacijos vadovė. 

T. Povilauskas abejoja, ar atsistačius paklausai, naftos kaina augs, o tuo pačiu brangs degalai. Anot jo, naftos kainos ties 20–30 JAV dolerių riba bus dar artimiausiais mėnesiais.

„Balandį apie 25 proc. yra sumažėjęs naftos vartojimas pasaulyje. Tai beprotiškas sumažėjimas ir akivaizdu, kad naftos išgavėjai nespėja taip sparčiai mažinti naftos gavybos. Išgaunama nafta dabar yra talpinama į rezervuarus ir tai leidžia prognozuoti, kad gegužę, birželį, liepą, kai naftos suvartojimas pradės augti, naftos kainos neaugs, nes yra pilnos naftos talpyklos, tai iki metų vidurio tikėtis didesnės naftos kainos kol kas yra maža tikimybė“, – teigė jis.

T. Povilauskas įsitikinęs, kad jeigu koronaviruso krizės nepavyks suvaldyti arba epidemija atsinaujins rudenį, toliau galima tikėtis mažų naftos kainų.  

Maždaug po metų, anot jo, naftos kaina tikrai bus didesnė: „Suveiks visi pasiūlos mažinimo veiksmai (...) ir jeigu sektorius labai nukraujuos artimiausiu metu, dalis naftos gamintojų pasitrauks iš rinkos, gali būti nemažas naftos kainos atšokimas metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.“

T. Povilauskas, be kita ko, atkreipia dėmesį į išaugusias degalų maržas, kurias apkarpytų auganti degalų paklausa. „Šiuo metu degalinių maržos istoriškai didelės, nes degalinės bando kompensuoti pajamas dėl paklausos sumažėjimo“, – pastebėjo analitikas.  

Tačiau D. Jokšienė neigė, kad maržos didėja. „Nemanau, kad kažkas nori išlaikyti didesnę maržą. (...) Kiekviena įmonė turi savo kainų politiką ir strategiją ir laiko kainas tokias, kokios yra, bet visi mato, kad kainos nukrito. Mažmenininkams neapsimoka... Jiems reikia apyvartų“, – kalbėjo D. Jokšienė. 

Naftos kainos pirmadienį krito į žemiausią per daugiau kaip du dešimtmečius lygį. Gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) buvo trumpam kritusi beveik 20 proc. iki 14,73 JAV dolerio už barelį – žemiausio lygio nuo 1999 metų.

Tuo tarpu birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ buvo trumpam smukusi 4,1 proc. iki 26,93 JAV dolerio už barelį, nors netrukus atsitiesė iki 27,72 JAV dolerio už barelį. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 20 17:49
Spausdinti