Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SANKCIJOS
„Linava“: dėl Baltarusijos sankcijų Lietuvos vežėjai gali patirti apie 100 mln. nuostolių
BNS
BNS foto

Baltarusijai uždraudus įvežti kai kuriuos maisto produktus iš Europos Sąjungos (ES) ir kai kurių kitų šalių, Lietuvos transporto įmonės per metus gali patirti beveik 104 mln. eurų nuostolių, sako Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“.

Jos teigimu, daugiausia nuostolių gali būti patirta dėl nutrūksiančio į Baltarusiją reeksportuojamų maisto prekių srauto. Be to, anot „Linavos", dalies uždraustų prekių pervežimą gali perimti Rusijos vežėjai.

„Jei vertintume tik mūsų šalies maisto prekių eksportą į šią šalį, nuostoliai neturėtų būti tokie dideli kaip reeksporto atveju. Bendri nuostoliai, vertinant eksportą ir reeksportą, gali siekti beveik 104 mln. eurų“, – pranešime sakė „Linavos“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas.

Skaičiuojama, kad nuostoliai dėl lietuviškos kilmės maisto prekių eksporto į Baltarusiją apribojimų per visus metus gali siekti 13 mln. eurų, o reeksporto – 91 mln. eurų.

Ekonomisto Aleksandro Izgorodino teigimu, vežėjai gali patirti netiesioginę riziką, nes Lietuva turi didelę priklausomybę nuo Baltarusijos reeksporto.

„Per Lietuvą į Baltarusiją keliauja nemažai prekių, kurių mūsų šalies verslas negamina, bet kurios iš ES keliauja tranzitu, pervežant mūsų šalies vežėjams, per Lietuvą į Baltarusiją. Pavyzdžiui, 2021 metų sausį-spalį reeksporto iš Lietuvos į Baltarusiją apimtys siekė 729 mln. eurų, o Baltarusija užėmė 5 vietą didžiausių Lietuvos prekių reeksporto rinkų sąraše", – sakė A. Izgorodinas.

Pasak jo, pernai Baltarusijai teko 7 proc. visų prekių reeksporto iš Lietuvos.

Statistikos departamento duomenimis, maisto prekių ir gėrimų dalis Lietuvos reeksporto į Baltarusiją struktūroje pernai sausį-spalį sudarė 10,3 proc. viso reeksporto, o apimtys siekė 75,7 mln. eurų ir buvo 7 kartus didesnės, nei lietuviškos kilmės jų eksporto į Baltarusiją.

Nuo sausio į Baltarusiją draudžiama įvežti gyvas kiaules, kai kurių gyvūnų ir paukščių mėsą, pieną ir jo produktus, daržoves, riešutus ir vaisius, naminių gyvulių ir paukščių riebalus, gyvūninės kilmės aliejų, dešras, konditerijos gaminius, druską, kurių kilmės šalys – ES, JAV, Kanada, Norvegija, Albanija, Islandija, Šiaurės Makedonija, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė, Juodkalnija, Šveicarija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 10 13:52
Spausdinti