Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„BERKSHIRE HATHAWAY“
Legendinis investuotojas W. Buffetas paruošė savo imperiją gyvenimui be jo
BNS
Scanpix
W. Buffettas.

89 metų amerikiečių milijardierius ir investuotojų guru Warrenas Buffetas šeštadienį pareiškė, kad jo bendrovė „Berkshire Hathaway“, turinti akcijų didžiosiose JAV finansinėse įmonėse, yra pasirengusi W. Buffeto bei jo ilgamečio verslo partnerio Charlie Mungerio, kuriam šiuo metu yra 96 metai, išėjimui iš šio pasaulio.

Už savo įžvalgumą vadinamas „orakulu iš Omahos“, W. Buffettas žinomas ne tik dėl puikių gebėjimų sėkmingai investuoti, bet ir garsėja kaip paprastas ir kuklus žmogus bei filantropas. „Charlie ir aš seniai įžengėme į „besibaigiančio laiko zoną“, – savo metiniame laiške akcininkams kalbėjo W. Buffettas.

„Tai nėra pati puikiausia žinia mums, tačiau „Berkshire“ akcininkai gali nesijaudinti – jūsų įmonė yra šimtu procentų pasirengusi mūsų išėjimui“, – pažymėjo milijardierius.

Visgi vienas turtingiausių pasaulio žmonių išsamesnės informacijos nepateikė ir neįvardijo savo įpėdinio.

Metiniame akcininkų susirinkime praėjusių metų gegužę verslininkas užsiminė, kas gali jį pakeisti, pareikšdamas, kad artimiausiu metu į akcininkų klausimus kartu su juo ir Ch. Mungeriu atsakinės ir Gregory Abelis bei Ajitas Jainas.

57 metų G. Abelis ir 67 metų A. Jainas praėjusiais metais buvo paaukštinti į direktorių valdybą.

„Charlie ir aš turime labai pragmatiškų priežasčių, dėl kurių trokštame užtikrinti „Berkshire“ gerovę po mūsų išėjimo. Mungerių šeimos investicijos į „Berkshire“, palyginti su kitomis šeimos investicijomis, yra itin reikšmingos, o mano 99 proc. grynųjų aktyvų yra investuoti į „Berkshire“ akcijas“, – šeštadienį paskelbtame laiške kalbėjo W. Buffettas.

Jis pridūrė, kad niekada nėra pardavęs „Berkshire“ akcijų ir kad neketina to daryti.

Milijardierius filantropas 

„Berkshire Hathaway“ turi įvairių bendrovių akcijų, įskaitant „American Express“, „JPMorgan Chase“ ir „Goldman Sachs“. Ji taip pat aktyviai veikia tokiuose sektoriuose kaip draudimas (per „Geico“), geležinkelių transportas (per BNSF) ir energetika (per „PacifiCorp“).

Be to,  „Berkshire Hathaway“ turi internetinės prekybos milžinės „Amazon“ akcijų.

Kartu su „Microsoft“ įkūrėju Billu Gatesu ir jo žmona Melinda Gates, W. Buffettas 2010 metais prisidėjo prie labdaros fondo „Giving Pledge“ įkūrimo, prie kurio prisijungę milijardieriai pasižada bent pusę savo turto skirti filantropijai.

Praėjusiais metais W. Buffett paskelbė, kad paaukojo 3,6 mlrd. JAV dolerių vertės „Berkshire Hathaway“ akcijų Billo ir Melindos Gatesų fondui ir kitoms keturioms labdaros organizacijoms. Tai reiškia, kad penkiems fondams jis iš viso jau paaukojo apie 34 mlrd. JAV dolerių. Milijardierius ir B. ir M. Gatesai ne kartą išreiškė susirūpinimą dėl JAV vyraujančios turtinės nelygybės.

„Forbes“ praėjusiais metais teigė, kad W. Buffetto turto vertė siekė 82,5 mlrd. JAV dolerių.

Visgi milijardierius tebegyvena savo gana kukliame name, maždaug už 10 minučių kelio nuo Omahos miesto Nebraskoje, kurį nusipirko 1958 metais.

Minėtame laiške W. Buffettas pabrėžė, kad jo valios vykdytojams ir patikėtiniams ketina nurodyti „neparduoti jokių „Berkshire“ akcijų“.

Testamente taip pat nurodyta, kad kiekvienais metais dalis jo A klasės akcijų bus konvertuojama į B klasės akcijas, kurios vėliau bus išplatintos „įvairiems fondams“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 23 20:21
Spausdinti