Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Kibernetinius vagis domina ir jūsų telefonas
BNS
(Pixabay.com nuotr.).

Išmanieji telefonai tapo asmeninės informacijos kasyklomis, kuriame gausu bankų duomenų, kreditinių kortelių informacijos bei adresų, todėl jie itin vilioja kibernetinius įsilaužėlius, perspėja ekspertai.

„Kibernetiniai įsilaužėliai eina ten, kur vertinga, ir jie suprato, kad išmanusis telefonas tapo populiariausia priemone internetiniam apsipirkinėjimui ir mokėjimų vykdymui“, – sakė tarptautinės kibernetinio saugumo kompanijos „Kaspersky Lab“ Prancūzijos padalinio vadovas Tanguy de Coatpont'as Barselonoje vykstančiame pasaulio mobiliųjų technologijų kongrese. Kenkėjiškos programos, perimančios kompiuterių kontrolę ir reikalaujančios pinigų, kad būtų atblokuoti vartotojų duomenys, jau pradėjo taikytis į išmaniuosius įrenginius. Dabar šie įrenginius atakuojami, nes jie suteikia prieigą prie svarbiausios informacijos apie jų vartotojus. „Kibernetiniai nusikaltėliai padarė tokią pažangą, kad pasitelkę kenkėjiškas programėles jie gali pagrobti prisijungimo prie mobilaus banko duomenis“,– įspėjo „Intel Security“ Prancūzijos padalinio vadovas Fabienas Rechas. Pasinaudoję vogtais duomenimis, vagys gali prisijungti prie nukentėjusių asmenų paskyrų ir ištuštinti jų sąskaitas. „Pastebime vis daugiau išpuolių prieš bankų programėles“,– sakė F.Rechas. Praėjusiais metais visame pasaulyje 17 proc. padaugėjo atakų prieš bankų programėles, nurodė slovakų kibernetinio saugumo kompanija ESET. Nauja jaunesnių programišių karta daug lengviau įsilaužia į išmaniuosius telefonus, pažymėjo rusų internetinio saugumo specialistas, „Kaspersky Lab“ vadovas Jevgenijus Kasperskis: „Manau, kad senoji kibernetinių nusikaltėlių karta dirba su asmeniniais kompiuteriais, o naujoji – su mobiliaisiais telefonais“.
Kompanijos „Apple“ operacinė sistema iOS laikoma daug saugesne, pastaroji taip pat nėra visiškai atspari programišių atakoms.
Nors dauguma kibernetinių atakų įvykdoma plačiai paplitusioje išmaniųjų telefonų operacinėje sistemoje „Android“, kurią sukūrė JAV interneto milžinė „Google“, o kompanijos „Apple“ sistema iOS laikoma daug saugesne, pastaroji taip pat nėra visiškai atspari programišių atakoms. „Operacinės sistemos iOS užgrobimas gali būti paprastesnis, nes turite vos kelis ją naudojančius įrenginius“, – sakė Izraelio mobiliosios reklamos platformos „ClicksMob“ vadovas Avishai Shoushenas.
(Pixabay.com nuotr.) Kadangi telefonai „iPhone“ gali būti susieti su kita „Apple“ produkcija, į mobilųjį telefoną įsilaužęs programišius gali gauti prieigą ir prie duomenų, esančių kituose su juo susietuose įrenginiuose, įspėjo Airijos saugumo kompanijos „Adaptive Mobile“ vyriausiasis technologijų vadovas Ciaranas Bradley. „Paprastas elektroninis laiškas, primenantis atsiųstą „Apple“, gali leisti gauti prieigą prie asmeninės paskyros duomenų iš bet kurio kito įrenginio“, – sakė jis.

„Negalvoja apie tai“

Kai kurie telefonų gamintojai, tokie kaip australai „Cog Systems“, kuria telefonus, pasižyminčius papildomomis saugumo ypatybėmis, kad įsiteiktų pirkėjams, itin sunerimusiems dėl įsilaužimo galimybės. Ši kompanija Barselonoje pristatė „saugiausią pasaulyje išmanųjį telefoną“ su „D4 Secure SDK“ sistema. „Cog Systems“ jau daug metų bendradarbiauja su vyriausybėmis, gamindama joms ypač saugius telefonus, o dabar savo naująjį įrenginį siūlo stambioms kompanijoms. Ekspertų teigimu, daugumos kibernetinių atakų galėtų išvengti patys išmaniųjų telefonų naudotojai, kurie dažnai nė neįtaria, kad į jų įrenginį gali būti įsilaužta. „Vartotojai mano, kad už saugumo klausimus atsakingi gamintojai; jie linkę manyti, kad jų susieti įrenginiai yra saugūs, ir naudodamiesi jie apie tai nepagalvoja“, – sakė F. Rechas. T. de Coatpont'as teigė, kad pagrindinis būdas išvengti kibernetinių atakų – tinkamai naudoti išmaniuosius įrenginius. „Kad apsaugotumėte savo mobilųjį telefoną, nediekite neoficialių programėlių ir reguliariai, kai jūsų prašoma, atnaujinkite operacinę sistemą. Ir, žinoma, atkreipkite dėmesį, kaip valdote savo slaptažodžius“, – sakė jis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 02 13:27
Spausdinti