Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Katalonijos ekonomika: reikšmingi, turtingi, bet įsiskolinę
BNS
Barselonos uostas (Pixabay nuotr.).

Katalonija yra vienas ekonomiškai stipriausių Ispanijos regionų, sukuriantis beveik penktadalį visos šalies BVP. Sėkmingos ekonomikos veiksnys taip pat gali būti svarstomas siekiant atsiskirti, tačiau šis regionas taip pat yra ir trečias pagal skolos dydį.

Ekonomikos „sunkiasvorė“

Katalonijai pernai teko 19 proc. Ispanijos bendrojo vidaus produkto. Dėl to Katalonija yra laikoma turtingiausiu šalies regionu, kuriančiu konkurenciją Madridui. Pagal vienam gyventojui tenkantį BVP rodiklį (28 600 eurų vienam gyventojui) Katalonija užima ketvirtą vietą po Madrido, šiaurinio baskų regiono ir kaimyninės Navaros. Ispanijos BVP vienam gyventojui vidurkis yra 24 tūkst. eurų. Kaip ir Madride, Katalonijoje yra mažesnis nedarbas: antrąjį šių metų ketvirtį jis sudarė 13,2 proc., palyginti su 17,2 proc. šalies mastu.

Eksportas, didelės kompanijos

Katalonija yra neginčijamai daugiausia eksportuojantis Ispanijos regionas, kur ketvirtadalis visų pagamintų prekių yra eksportuojama. Pagal tai regionas pirmavo praėjusiais metais ir pirmąjį šių metų ketvirtį. Regionas 2015 metais pritraukė maždaug 14 proc. užsienio investicijų Ispanijoje ir buvo antras po Madrido, kuris sulaukė 64 proc. Tačiau lyginant su kitais šalies regionais, Katalonija yra neginčijama lyderė, rodo oficialūs statistiniai duomenys. Kelios didelės kompanijos turi būstines Barselonoje. Tačiau kelios jų jau pranešė perkelsiančios savo juridinį adresą iš regiono dėl kilusios krizės. Tarp tokių yra trečias pagal dydį Ispanijos bankas „CaixaBank“, bankas „Sabadell“ ir energetikos milžinė „Gas Natural“.

Stambi pramonės sektoriaus žaidėja

Maisto pramonė, žemės ūkio sektoriaus, chemijos ir automobilių gamybos pramonė yra Katalonijos pramonės ramsčiai. Regionas taip pat yra svarbus logistikos centras. Svarbiausias pagal darbo vietų skaičių ir apyvartą yra žemės ūkio ir maisto sektorius. Regionas eksportuoja daug kiaulienos, aliejaus, gyvulių pašaro, maisto produktų. Katalonijoje taip pat pagaminama maždaug visos Ispanijoje pagaminamos chemijos produkcijos. Pernai Katalonija taip pat buvo antras pagal automobilių gamybos apimtis regionas po Kastilijos ir Leono. Gamyklas Katalonijoje turi „Nissan“, „Volkswagen“, kuriai priklauso „Seat“ prekės ženklas.

Didžiulis turistų traukos centras

Katalonija, ypač jos sostinė Barselona ir Kosta Bravos paplūdimiai, yra daugiausia turistų Ispanijoje pritraukiantis Ispanijos regionas. Pernai čia apsilankė daugiau nei 18 mln. turistų – ketvirtadalis visų atvykusių į Ispaniją.
Katalonija, ypač jos sostinė Barselona ir Kosta Bravos paplūdimiai, yra daugiausia turistų Ispanijoje pritraukiantis Ispanijos regionas. Pernai čia apsilankė daugiau nei 18 mln. turistų – ketvirtadalis visų atvykusių į Ispaniją.
Barselonos oro uostas yra antras didžiausias po Madrido. Pernai jis aptarnavo daugiau nei 44 mln. keleivių. Barselonos jūrų uostas yra trečias didžiausias Ispanijoje pagal prekių apimtis bei vienas didžiausių Europoje pagal čia atplaukiančius kruizinius laivus.

Skolų našta

Tačiau Katalonija yra ir vienas labiausiai įsiskolinusių Ispanijos regionų. Jo skola sudaro 35,4 proc. BVP ir pagal skolos dydį regionas yra trečias šalyje. Antrąjį šių metų ketvirtį Katalonija buvo skolinga maždaug 76,7 mlrd. eurų. Tarptautinės reitingų agentūros Katalonijai yra suteikusios žemą „spekuliacinį“ reitingą, kas reiškia, kad regionui yra sunkiau skolintis finansų rinkose tiesiogiai ir jis yra priklausomas nuo centrinė valdžios. Praėjusią savaitę tiek „Fitch“, tiek ir „Standard & Poor's“ perspėjo, kad gali sumažinti Katalonijos skolinimosi reitingus. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 10 10 13:13
Spausdinti