Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
Kaliningrado uostas skelbia esąs yra pasirengęs priimti dalį Baltarusijos krovinių
BNS
Scanpix
Kaliningrado uostas.

Kaliningrado uostas tvirtina turįs pajėgumų priimti dalį Baltarusijos užsienio prekybos krovinių.

„Jei Baltarusija vis dėlto nuspręs perorientuoti krovinius iš Baltijos šalių į Rusijos uostus, Kaliningradas gali pasiūlyti savo paslaugas. Šiuo metu mūsų uosto pajėgumai rimtai neišnaudojami. Tai pasakytina ir apie mazuto, ir apie birių krovinių krovos kompleksus. Pavyzdžiui, šiemet eksportuota tik 63 tūkst. tonų naftos produktų, o geriausiais laikais perkraudavome iki 540 tūkstančių tonų“, – sakė Kaliningrado jūrų prekybos uosto vadovas Andrejus Kolesnikas.

Jo žodžiais, apie Baltarusijos eksporto krovinių galimą nukreipimą per Kaliningrado uostą diskutuojama jau du dešimtmečius – pirmiausia dėl kalio trąšų.

„Bet dabar sprendžiame šį klausimą, net atsižvelgdami į tai, kad baltarusiškos prekės tranzitu per Lietuvą būtų nukreiptos į Kaliningradą, o ne į Klaipėdos uostą“, – pridūrė A. Kolesnikas.

Su opozicijos spaudimu po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų susidūręs Aliaksandras Lukašenka praėjusio mėnesio pabaigoje pagrasino nukreipti baltarusiškų krovinių tranzitą nuo Baltijos šalių, paskelbusių sankcijų Minskui, į Rusijos uostus. Didžiausia jų dalis apdorojama Klaipėdos uoste.

Praėjusią savaitę autoritarinis Baltarusijos prezidentas patikslino, jog tai įvyks, jei Rusija pasiūlys panašias sąlygas.

Lietuvos Vyriausybės įsitikinimu, krovinių nukreipimas nuo Lietuvos pirmiausia ekonomiškai pakenktų pačiai Baltarusijai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 23 11:33
Spausdinti