Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


TARIFŲ MAŽINIMAS
JAV ir ES prekybos susitarimas: ko tikėtis Lietuvai?
Arvydas Jockus
Scanpix
D. Trumpas grasino apmokestinti didesniais tarifais europietiškus automobilius.

JAV ir ES pirmą kartą per du dešimtmečius susitarė abipusiškai sumažinti tarifus įvairiems gaminiams.

Tai itin retas atvejis tvyrant transatlantinei įtampai ir, ekspertų nuomone, gali būti ženklas, kad panašių abipusių susitarimų dėl tarifų mažinimo artimiausiu metu bus daugiau. Galbūt JAV netgi atšauks pernai įvestus muitus ES žemės ūkio produktams.

JAV „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas prognozuoja, kad per artimiausią dešimtmetį ES galbūt atsisakys protekcionistinės žemės ūkio politikos ir pasirašys plataus masto JAV ir ES prekybos susitarimą.

Rugpjūčio 21 d. ES ir JAV sudarė susitarimą, pagal kurį ES panaikins tarifus JAV omarams ir jų gaminiams, kurių vertė per metus siekia apie 94 mln. eurų (111 mln. JAV dolerių).

Savo ruožtu JAV sumažins pusę tarifų ES produktų krepšeliui, įskaitant stiklinius indus, pusfabrikačius ir cigarečių žiebtuvėlius, kurių vertė siekia 136 mln. eurų (160 mln. JAV dolerių).

Susitarimą dar turės patvirtinti ES valstybės narės ir Europos Parlamentas.

„Šis abipusiškai naudingas susitarimas duos teigiamų rezultatų tiek JAV, tiek Europos Sąjungos ekonomikai“, – bendrame pareiškime teigė ES prekybos komisaras Philas Hoganas ir JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris.

Jie kartu išreiškė viltį, kad sutartas tarifų mažinimo paketas pradės procesą, po kurio bus sudaryti papildomi susitarimai dėl laisvos, sąžiningos ir abipusės transatlantinės prekybos.

Lieka reikšmingų nesutarimų

2017 m. JAV į ES eksportavo omarų už daugiau kaip 111 mln. JAV dolerių. Daugelis siuntų keliavo iš Meino valstijos, politinės respublikonų ir demokratų kovos vietos.

Kalbama, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasino didesniais tarifais europietiškiems automobiliams. Esą tai galėjo turėti įtakos pastarajam susitarimui.

Praėjusiais metais ES atmetė JAV prašymą sudaryti susitarimą dėl omarų. Briuselis reikalavo platesnio paketo, tačiau pastaruoju metu abi šalys rodė ženklus, kad bandoma sumažinti įtampą.

Ekspertų nuomone, rugpjūčio 21 d. paskelbtas susitarimas rodo abiejų pusių pastangas bendradarbiauti prekybos klausimais.

Vis dėlto šiuo metu tarp dviejų sunkiasvorių blokų išlieka reikšmingų prekybos kliūčių. JAV dar turi panaikinti ES plieno ir aliuminio tarifus, nustatytus 2018 m.

Be to, pernai JAV įvedė maždaug 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės tarifų įvairiems ES produktams, įskaitant vyną, sviestą ir sūrius.

Iki 25 proc. tarifus žemės ūkio prekėms JAV įvedė po to, kai Pasaulio prekybos organizacija (PPO) nutarė, kad Europa neįvykdė įsakymo nutraukti neteisėtas subsidijas orlaivių gamintojui „Airbus“.

Briuselis savo ruožtu tvirtino, kad JAV siūlo panašias subsidijas JAV orlaivių gamintojui „Boeing“, ir laukia PPO sprendimo šiuo klausimu šiemet. JAV ir ES diskusijos dėl kompromiso kol kas buvo nerezultatyvios.

Praėjusią savaitę JAV atnaujino produktų, kuriems taikomi „Airbus“ tarifai, sąrašą. Buvo atlikti nedideli pakeitimai, kai kurie sūriai ir sausainiai pašalinti iš tarifų sąrašo, tačiau muitai buvo pridėti prie kitų produktų, tokių kaip uogienė.

Airijos viskio asociacija palankiai įvertino tai, kad 99 proc. airiško viskio po peržiūros tarifai panaikinti, kai škotiškam viskiui tarifai taikomi.

2020 08 25 11:47
Spausdinti