Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV auganti skalūnų dujų gavyba neparanki Rusijos energetikos sektoriui
BNS
Ekspertai prognozuoja gamtinių dujų rinkos Europoje persiskirstymą. („Reuters“ nuotr.).

Jungtinėse Valstijose augančios skalūnų dujų gavybos apimtis daro šalį didesne gamtinių dujų eksportuotoja, ir tai gali mesti iššūkį Rusijos pozicijoms Europos rinkoje.

Europos Komisijos duomenys rodo, kad Europa pirmąjį šių metų ketvirtį iš Rusijos importavo maždaug 41 proc. dujų. Tačiau praėjusią savaitę JAV prezidento Donaldo Trumpo pasirašytas įstatymas dėl sankcijų Rusijai gali pakenkti šios šalies energetikos sektoriui ir, savo ruožtu, potencialiai sutrikdyti dujų tiekimą Europai. Sankcijos įvestos tuo metu, kai JAV energijos išteklių gavybos apimtys ir toliau auga. JAV gamtinių dujų gavyba auga sparčiau už suvartojimą nuo pat 2005 metų, ir ateinančiais metais šalis taps grynąja dujų eksportuoja, teigia JAV energetikos departamentas. Iki praėjusių metų vienintelis būdas eksportuoti dujas buvo per vamzdynus, jungiančius JAV su Meksika ir Kanada, bei laivais iš Aliaskos. Tačiau pernai bendrovė „Cheniere Energy“ ėmė tiekti dujas iš gamtinių dujų skystinimo gamyklos pietinėje Luizianos valstijoje. Ir nuo tada maždaug 13 proc. dujų iš čia gabenta į Europą. Šiuo metu Teksase ir Merilende vykdomi dar keli projektai rytinėje pakrantėje, dėl ko JAV tampa tokių statybų lydere pasaulyje, teigiama „Energy Ventures“ ataskaitoje. Eksportas į Europą auga Analitikai pažymi, kad amerikietiškų gamtinių dujų eksporto rinkos pastaruoju metu keičiasi. Iš pradžių labai daug JAV gamtinių dujų, kurias buvo galima gabenti laivais į užsienį, buvo skirta Azijai, nes ten buvo didesnės kainos, pažymėjo „CFRA Research“ analitikas Stewartas Glickmanas.
Analitikai pažymi, kad amerikietiškų gamtinių dujų eksporto rinkos pastaruoju metu keičiasi.
Tačiau pastaruoju metu vis daugiau dujų nukreipiama į Europą, kur yra mažesni tranzito kaštai. „JAV dujų eksportas didele dalimi keliauja į Viduržemio jūros regioną, o taip pat auga tiekimo šiaurės regionui ir Baltijos šalims apimtys“, – sakė „S&P Global Platts“ analitikas Ira Josephas. Birželį lankydamasis Lenkijoje JAV prezidentas Donaldas Trumpas kėlė taurę už pirmąją JAV gamtinių dujų siuntą į šią Rytų Europos šalį. „Manau, kad tai yra didelis pokytis šiai rinkai. Štai čia matysime daugiau tiesioginės konkurencijos“, – sakė I. Josephas. „Bernstein Research“ analitikas Clintas Oswaldas AFP sakė, kad „Gazprom“ neleis atimti rinkos dalies, tačiau akivaizdu, kad yra stumiamas į rytus ir suvokia grėsmes“. „Energy Ventures Analysis“ ekspertas Michaelas Schaalas pažymėjo, kad JAV, kaip dujų eksportuotoja, Europos šalims suteikia patikimą alternatyvą rusiškoms dujoms, kas reiškia, kad jos galės geriau kontroliuoti kainodarą.
„Energy Ventures Analysis“ ekspertas Michaelas Schaalas pažymėjo, kad JAV, kaip dujų eksportuotoja, Europos šalims suteikia patikimą alternatyvą rusiškoms dujoms.
Europoje JAV dujoms teks konkuruoti ir su dujomis iš Norvegijos, Kataro ir Alžyro. Tačiau I. Josephas mano, kad amerikietiškos dujos iš pradžių pakeis jų tiekimą iš Didžiosios Britanijos ir Olandijos, o galiausiai ir iš Norvegijos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 08 12:03
Spausdinti