Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KRIZĖ
J. Rojaka: subsidijos įmonėms sieks 25 proc. pernai sumokėtos GPM
BNS
Fotobankas
Paramą gaus įmonės, kurių vidutinė vieno mėnesio apyvarta kovo-spalio mėn. sumažėjo 30 proc.

Subsidijos nuo karantino nukentėjusioms labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms (VMĮ) nuo kitų metų sieks 25 proc. pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM), teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka. Pasak jos, tam pritarta pirmadienį, tačiau galutinį sprendimą Vyriausybė priims trečiadienį. 

„Atsižvelgiant į finansavimo galimybes buvo sutarta, kad šis procentas gali siekti iki 25 procentų. „Grindys“ yra nustatomos, minimali išmoka, 500 eurų. „Lubos“ yra nustatomos pagal Europos Komisijos komunikatą iki 800 tūkst. eurų, tai yra, visa skaičiuojama gauta pagalba pagal komunikatą (...)", –  pirmadienį pristatydama pagalbos nuo pandemijos nukentėjusiam verslui koncepciją žurnalistams sakė viceministrė. 

Ji pabrėžė, kad pagal EK komunikatą vidutinėms įmonėms būtina pateikti finansinę atskaitomybę Registrų centrui.

„Įmonė pareiškėja, užpildydama prašymą dėl subsidijos skyrimo, neturėtų būti įgijusi bankrutuojančios, bankrutavusios, restruktūrizuojamos, reorganizuojamos statuso, tai yra, turi būti veiksni“, – sakė J. Rojaka. 

Ji pakartojo, kad paramą gaus įmonės, kurių vidutinė vieno mėnesio apyvarta šiemet kovo-spalio mėnesiais sumažėjo 30 proc. ar daugiau, taip pat pradėjusios veikti iki pirmojo karantino paskelbimo.  

„Jeigu šios įmonės yra įtrauktos į (...) ribojamų ūkinių veiklų sąrašą, tuomet tokia įmonė irgi yra tinkama pareiškėja“, – sakė J. Rojaka. 

Pasak jos, subsidijos skirtos likvidumui palaikyti ir negali būti naudojamos dividendams, akcijoms išpirkti ar pan. Jeigu įmonė nurodys neteisingą informaciją, ji privalės grąžinti subsidiją ir sumokėti palūkanas. 

Šiai priemonei numatoma skirti iki 150 mln. eurų, o paramos schemai dar turės pritarti Europos Komisija, subsidijas numatoma mokėti nuo kitų metų pradžios.

Į šias išmokas galėtų pretenduoti apie 64 tūkst. labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių, sakė J. Rojaka. 

Vyriausybė praėjusį trečiadienį apsisprendė, kad naują valstybės paramą nuo sausio galės gauti įmonės, kurių vidutinė apyvarta šiemet kovą-spalį, palyginti su pernai tuo pat laiku, sumažėjo bent 30 proc. Tačiau jei pernai kovą-spalį jos pajamų negavo, gaus paramą, jei bus įtrauktos į apribotų veiklų sąrašą. Ši sąlyga negalios, jei įmonė buvo sustabdžiusi veiklą.

Skirstant paramą neliko anksčiau siūlyto kriterijaus, kad nukentėjusi įmonė būtų iš sektoriaus, kurio bendra apyvarta būtų kritusi 40 procentų.

Pavasarį subsidijos buvo mokamos tik itin mažoms įmonėms – jos siekė 50 proc. pernai sumokėto GPM.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 30 13:55
Spausdinti