Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


VERSLO APLINKA
Individualias įmones keičia mažosios bendrijos
IQ
(Fotobankas) nuotr.

Praėjusius metus verslo prasme galime laikyti „derlingais“ – naujai įregistruotų juridinių asmenų skaičius, „Registrų centro“  tvarkomo Juridinių asmenų registro duomenimis, pernai išaugo 7,5 proc. ir viršijo 12,5 tūkst.

Šis augimas buvo beveik sparčiausias per pastaruosius penkerius metus, labiau įmonių skaičius padidėjo tik 2017-aisiais.

Kaip ir kiekvienais metais, pernai daugiausiai naujai įsteigtų juridinių asmenų buvo uždarosios akcinės bendrovės, tačiau jų skaičius per metus sumažėjo. Kita vertus jau ne pirmus metus stebimas itin spartus mažųjų bendrijų skaičiaus augimas.

Ši forma yra patraukli smulkiesiems verslininkams dėl savo lankstumo, mokestinių klausimų ir teisinio reguliavimo. Mažųjų bendrijų augimą iš dalies galima sieti ir su kasmet vis mažėjančiu individualių įmonių skaičiaus mažėjimu.

Iš viso per 2019 m. buvo išregistruota 4,4 tūkst. juridinių asmenų. Daugiausiai išregistruojama uždarųjų akcinių bendrovių, kurių dalis apskritai yra didžiausia tarp visų esančių įregistruotų juridinių asmenų. Taip pat gan sparčiai mažėja ir individualių įmonių skaičius – per pastaruosius trejus metus išregistruojama vidutiniškai po 1,2 tūkst. Individualių įmonių.

Sumažėjo bankrotų

Verslo aplinkai nusakyti vienas iš rodiklių gali būti juridinių asmenų teisinio statuso pasikeitimai. Pažvelgę į praėjusius metus ir palyginę juos su ankstesniais metais galime teigti, kad Lietuvoje sumažėjo bankrutavusių ir bankrutuojančių įmonių. Viena vertus, tai gali reikšti, kad buvo baigti jų bankroto procesai ir vėliau šie juridiniai asmenys buvo išregistruoti. Kita vertus, tai taip pat rodo, kad naujų bankroto atvejų šalyje nedaugėja.

Per metus taip pat nežymiai sumažėjo likviduojamų, reorganizuojamų ir pertvarkomų įmonių skaičius.

Šiuo metu Juridinių asmenų registre yra apie 240 tūkst. įregistruotų juridinių asmenų, tačiau nemaža dalis jų jau kurį laiką nevykdo veiklos ir neteikia „Registrų centrui“  jokių duomenų apie save, todėl tikslesnis realiai veikiančių juridinių asmenų skaičius yra mažesnis.

2020 01 20 12:06
Spausdinti