Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIZIJA LIETUVAI
I. Šimonytės naujos kartos Lietuvos vizija: turime keisti strategiją ir nebebūti pigios darbo jėgos šalimi
Dominykas Griežė
Alfa.lt
Ingrida Šimonytė.

Itin didelės sėkmės sulaukusios lietuviškos įmonės, kaip pirmuoju Lietuvos vienaragiu laikoma „Vinted“, turi ambicijų ir potencialo žaisti pasaulinėje rinkoje, tačiau tokios bendrovės – labiau išimtis nei taisyklė, teigia premjerė Ingrida Šimonytė. Nepaisant to, Vyriausybės vadovės vertinimu, Lietuva turi keisti strategiją ir nebebūti pigios darbo jėgos šalimi.

Apie Lietuvos ekonomikos ateitį ir strategiją I. Šimonytė kalbėjo ketvirtadienį prasidėjusioje virtualioje konferencijoje „Baltic Investors’ Forum“. Anot premjerės, iki šiol besitęsianti pandemija Lietuvai sudavė nemažą smūgį, tačiau šiandien jau nebereikia kalbėti apie ekonomikos gelbėjimą, o kartu buvo atskleistos greitai besikeičiančios sritys, turinčios potencialo vystytis ateityje.

„Laimei, esame tarp tų laimingųjų valstybių, kurios jau sugrįžo į priešpandeminį lygį (pagal BPV). Todėl turime kalbėti apie naujos kartos Lietuvą“, – teigė I. Šimonytė.

Anot premjerės, nors pastaruoju metu didelio susidomėjimo sulaukia tokios lietuviškos bendrovės, kaip „Vinted“, „TransferGO“, pritraukiančios dideles investicijas, būtų naivu tikėtis, kad Lietuvoje kaip grybai po lietaus ims dygti pasaulinės sėkmės sulaukiančios bendrovės.

„Mes nebūsime didžiausi. Lietuvoje yra tokios kompanijos kaip „Vinted“, „TransferGo“ ir kitos, kurios turi pasaulinių ambicijų ir potencialo. Tačiau tai yra išskirtiniai pavyzdžiai, kurie nebus taisykle“, – sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė taip pat teigė, kad Lietuvai reikėtų atsisakyti pigios darbo jėgos valstybės įvaizdžio – nors pastaroji strategija ganėtinai pasiteisino, kai į Lietuvą kėlėsi vadinamieji „skambučių centrai“, augantis pragyvenimo lygis ir pasikeitusios sąlygos diktuoja būtinybę tapti valstybe, kurioje darbo jėga – daugiau uždirbanti, tačiau kartu ir labiau kvalifikuota.

„Mes daugiau nebenorime būti pigiausi – tai buvo vakardienos strategija. Bandymas išlikti mažų kaštų valstybe pasmerks mus žemesniam pragyvenimo lygiui, nei mūsų žmonės norėtų ir nusipelno“, – sakė I. Šimonytė.

Anot premjerės, pigios darbo jėgos politika gali netgi kelti pavojų nacionaliniam saugumui, kadangi vilioja mažinti išlaidas nesaugiais būdais. Kaip tokių išlaidų pavyzdį I. Šimonytė, įgeldama Baltarusijai, nurodė elektros energijos, pagamintos nesaugiose elektrinėse, naudojimą.

Pasak politikės, siekiant pakelti darbo jėgos kvalifikaciją Lietuvoje, teks imtis tam tikrų pokyčių.

„Turėtume siekti būti greitesni ir lankstesni nei kiti. Turėtume išsiskirti ne mažomis kainomis, bet lankstumu ir gebėjimu prisitaikyti. Tokia mūsų strategija, ji reikalauja stiprių institucijų, aukštos kvalifikacijos valstybės tarnautojų. Ji taip pat reikalauja tampraus bendravimo tarp verslo ir mokslo“, – teigė I. Šimonytė.

Anot I. Šimonytės, siekiant Lietuvos ekonomiką išlaikyti konkurencinga, teks atverti valstybės duomenis, pertvarkyti valstybės tarnybą, tačiau taip pat reikės fundamentalesnių pokyčių – talentams puoselėti reikia pertvarkyti ugdymo sistemą.

Pasak premjerės, tarp vyriausybės prioritetų yra ir emigravusių specialistų susigrąžinimas iš užsienio – šiai strategijai įgyvendinti teks sukurti sąlygas, skatinančias „protų nutekėjimo“ stabdymą ir viliojančias talentingus lietuvius sugrįžti į tėvynę.

2021 06 10 10:44
Spausdinti