Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


BUTŲ KAINOS
Gyventojų apklausa: 52 proc. lietuvių tikisi butų brangimo
BNS
Fotobankas
Butai.

Daugiau negu pusė Lietuvos gyventojų mano, kad būsto kaina per artimiausius 12 mėnesių kils. Šie lūkesčiai beveik sugrįžo į prieš metus buvusį lygį, rodo naujausia apklausa. 

SEB banko užsakymu rugsėjį atliktos apklausos duomenimis, 52 proc. gyventojų mano,
jog būsto kaina didės, 15 proc. – jog pigs, 26 proc. nesitiki pokyčių, o 7 proc. neturi nuomonės.

Banko ekonomisto Tado Povilausko teigimu, lūkesčiai augo, nes daugelio šales ekonomikos padėtis daugelyje sričių trečiąjį ketvirtį gerėjo, darbo rinka ir žmonių pajamos stabilizavosi, o būsto kainos pavasarį beveik nesmuko.

„Gyventojų, prognozuojančių, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs, labiausiai padaugėjo Vilniaus regione, bet kituose šalies regionuose jie liko atsargesni. Tikėtina, kad ketvirtąjį ketvirtį jų lūkesčiai dėl būsto kainų visoje Lietuvoje bus šiek tiek prastesni negu rugsėjį“, – pranešime sakė ekonomistas.

Pasak jo, metų pabaigoje lūkesčiai bus prastesni, nes ekonomikos padėtis paskutinį ketvirtį bus silpnesnė negu trečiąjį, be to, įtakos turės ir augantis užsikrėtusiųjų Covid-19 skaičius.

SEB banko būsto kainų lūkesčių indekso reikšmė buvo 37 punktai. Birželį šis skirtumas buvo 29, o prieš metus siekė 40 punktų.

Lūkesčių dugnas buvo pasiektas kovą, kai tik 19 proc. apklaustųjų galvojo, kad būstas per metus brangs, o 40 proc. manė, kad pigs.

„Gyventojų lūkesčių dėl būsto kainų didėjimas labiausiai susijęs su tuo, kas vyksta nekilnojamojo turto rinkoje. Registrų centre trečiąJĮ ketvirtį registruotas butų pirkimo ir pardavimo sandorių skaičius buvo tik nedaug mažesnis negu prieš metus, o individualių gyvenamųjų namų parduota daugiau“, – teigė T. Povilauskas.

Apklausą rugsėjį SEB banko užsakymu atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“. Apklausta 1 tūkst. 15–74 metų gyventojų 119-oje šalies vietovių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 05 11:45
Spausdinti