Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PREKYBA TARP KAIMYNŲ
Gūdu be gudų: kiek Lietuvos ekonomikai suneša baltarusių pirkėjai?
Gytis Kapsevičius
Fotobankas
Ramūs neramūs laikai.

Koronaviruso pandemija yra gera proga pasižiūrėti, kiek Lietuvos ekonomikai reiškia baltarusiai ir jų pinigai

Baltarusių įprotis keliauti į Lietuvą apsipirkti pradėjo ryškėti maždaug prieš 15 metų ir nuosekliai augo, tiesa, reaguota į pakeliui pasitaikiusias krizes ir pabrangusias vizas, Lietuvai prisijungus prie Šengeno zonos.

Pernai daugiausia užsieniečių, likusių bent vienai nakvynei, buvo būtent iš Baltarusijos. Jie šalies apgyvendinimo įstaigose apsistojo 424 tūkst. kartų – tai 67 tūkst. daugiau nei antri likę latviai. Dar gausiau būta vienadienių kelionių. Statistikos departamento duomenimis, pernai baltarusiai šioje kategorijoje liko antri po latvių. Šie 2019 m. atliko 1,1 mln. vienadienių kelionių, tačiau baltarusių 583,2 tūkst. apsilankymų irgi yra įspūdingas rodiklis, atsižvelgiant į tai, kad jiems reikia pereiti sienos kontrolės procedūras. 2018 m. vienadienių kelionių iš Baltarusijos buvo dar 6 proc. daugiau.

Per pastarąjį dešimtmetį išryškėjo Baltarusijos piliečių laiko leidimo Lietuvoje tendencijos – jie apsipirkdavo didžiuosiuose Vilniaus prekybos centruose, kur, anot per tuos metus žiniasklaidoje nuomonę išreiškusių nemažo būrio pačių pirkėjų, pasirinkimas buvo didesnis, o dalis prekių – pigesnės. Kaimynai pramogavo Lietuvos kurortuose, iš kurių buvo itin pamėgę 300 kilometrų nuo sostinės Minsko esančius Druskininkus.

2020 08 18 05:34
Spausdinti