Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19
Graikijos uždarymas – smūgis kelionių organizatoriams, ieškoma išeičių
BNS
Pixabay
Santorinio sala.

Lietuvai plečiant šalių, iš kurių grįžus būtina saviizoliuotis, sąrašą ir į jį įtraukus Graikiją, suduotas didelis smūgis turizmo agentūroms, sako Lietuvos turizmo asociacijos vadovė. Graikija dabar yra pagrindinė kelionių iš Lietuvos kryptis. Tuo metu didieji kelionių organizatoriai pabrėžia, kad suplanuotų kelionių į Graikiją neatšauks, bet turistams leis jas atidėti arba pakeisti kryptį.

„Po pandemijos Graikijos salos buvo kone vienintelė kryptys, į kuria kelionių organizatoriai vykdė skrydžius. Šios krypties uždarymas – didelis smūgis turizmo sektoriaus įmonėms“, – BNS sakė asociacijos vadovė Milda Plepytė.

Jos teigimu, naktiniai valstybės institucijų sprendimai lėmė neįvykusias suplanuotas atostogas daliai keliautojų, taip pat jų perkėlimo bei kompensavimo kaštus organizatoriams. 

„Ypač sudėtinga priimti ir suprasti gana keistus valstybinių institucijų komunikacijos sprendimus, kuomet visos turizmo industrijos likimas bei 13 tūkstančių keliautojų patogumo bei saugumo klausimas yra iškomunikuojamas vėlai vakare, per media kanalus be jokio atskiro pranešimo kelionių organizatoriams ar asocijuotoms struktūroms“, – sakė M. Plepytė.

Nuo antradienio grįžus iš Airijos, Danijos, Graikijos, Jungtinės Karalystės ir Nepalo privaloma dviem savaitėms saviizoliuotis – šios šalys pirmadienio vakarą įtrauktos į koronaviruso paveiktų šalių sąrašą.

„Novaturas“ ir „Tez Tour“ kelionių į Graikiją neatšauks

Šiuo metu Graikijos salose ilsisi apie 570 „Novaturo“ ir apie 500 „Tez Tour“ keliautojų. Be to, abi bendrovės teigia, kad iki sezono pabaigos jų keliones į Graikiją yra suplanavę maždaug po 6 tūkst. žmonių. 

Įmonių teigimu, kol Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija dėl kelionių į Graikiją nėra sugriežtinta, jos neprivalo atšaukti kelionių, tačiau žada suteikti galimybę turistams atidėti jas ateičiai ar pasikeisti kryptį.

„Keliautojų saugumas ir patogumas yra mūsų pagrindinis prioritetas, todėl jei „Novaturo“ keliautojai po naktinio spendimo nuspręs keisti jau suplanuotos kelionės planus, rekomenduosime ją atidėti ateičiai arba keisti į Sicilijos salą bei Kalabrijos kryptis – jas planuojame pradėti artimiausiu metu“, – sakė „Novaturo“ vadovė Audronė Keinytė.

„Stebime užsienio šalių COVID-19 sergamumo rodiklius, vertiname situaciją konkrečiuose šalių regionuose ir matome, kad kai kuriose jų sergamumo rodikliai maži, nedidėja“, – teigė „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Tez Tour“  nuo rugsėjo planuoja keliones į Italijos Sicilijos, Sardinijos salas ir žemyninį Italijos kurortą Kalabriją.

Siekia atskirai vertinti salas

Turizmo asociacijos Sveikatos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų praėjusią savaitę paprašė leisti keliones į saugius autonominius Europos regionus, o saugias valstybių salas vertinti atskirai, tačiau ministro Aurelijaus Verygos teigimu, salos sąraše nėra atskirtos, nes dėl to nepavyko susitarti su Latvija ir Estija.

Pasak M. Plepytės, saugių salų atskyrimas būtų ypač svarbus užtikrinant turizmo įmonių veiklą, be to, ji abejoja dėl trijų valstybių bendro sutarimo, nes Baltijos šalys ir dabar leidžia keliones į skirtingas valstybes.

„Autonominių regionų vertinimo klausimas keliamas nuo rugpjūčio pradžios, visuomet pažymėta, jog tai privalo būti bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos nutarimas ir valstybės privalo priimti bendrus nutarimus, tačiau jau daugiau nei mėnuo Lietuvoje nėra patvirtintas trečiųjų valstybių sąrašas, kurį kas pora savaičių peržiūri ir atnaujina Europos Taryba“, – sakė M. Plepytė.

Jos teigimu, tiek Latvija, tiek Estija šį valstybių sąrašą yra patvirtinusios, todėl jų kelionių organizatoriai jau kurį laiką gali skraidinti į Tunisą, tuo metu Lietuvos keliautojams ši kryptis uždaryta. Estija leidžia keliones į Kiprą, kuris lietuviams taip pat uždarytas. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 18 17:05
Spausdinti