Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


EKONOMINĖS SANKCIJOS
G. Skaistė: dėl Kinijos spaudimo tikimės užsienio partnerių paramos
BNS
BNS foto
G. Skaistė.

Kinijai didinant ekonominį spaudimą Lietuvai. Vyriausybė tikisi užsienio partnerių paramos, tai pat rengia priemones, kurios padėtų nukentėjusiems šalies verslams, sako finansų ministrė.

Gintarės Skaistės teigimu, nors tiesioginis eksportas į Kiniją sudaro vos vieną procentą bendro Lietuvos eksporto ir jo netekimo poveikis nebūtų didelis, reikia vertinti ir antrinį efektą, kuris galėtų būti dėl „neproporcingų Kinijos veiksmų“.

„Vertiname, kaip minimizuoti tuos galimus antrinius poveikius per pokalbius su užsienio partneriais, su Europos Komisija, su JAV. Natūralu, kad prekybos karai niekam nėra naudingi ir poveikio priemonių turi kiekviena iš pusių. Man atrodo, kad šitoje vietoje labai svarbus yra solidarumas, ne tik Lietuvą palikti vieną, kaip ji yra, bet ir įvertinti tas poveikio priemones, kurias turi mūsų užsienio partneriai ir veikti drauge“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė G. Skaistė.

Pasak jos, su Ekonomikos ir inovacijų ministerija taip pat rengiamos priemonės, kurios galėtų tiesiogiai padėti dėl Kinijos spaudimo nukentėjusiems verslams.

„Tai yra ir apyvartinės paskolos, kurias teiktų „Invega“, tiek ir priemonės, kurios galėtų prisidėti prie rinkų diversifikavimo. Tam bus skirtos papildomos lėšos, kad įmonės galėtų susirasti kitus eksporto taškus nei Kinija“, – aiškino ministrė.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, šios salos atstovybės atidarymo Vilniuje.

Kinija rudenį sustabdė krovininius traukinius į Lietuvą, maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas, be to, buvo išbraukusi Lietuvą iš muitinės sistemų.

Taip pat skelbiama, jog Kinija spaudžia užsienio įmones savo gamyboje nebenaudoti Lietuvoje gaminamų komponentų.

Kinijos komunistų partijos leidinys „Global Times“ šią savaitę pranešė, kad Pekinas gali įvesti ir oficialias ekonomines sankcijas Lietuvai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 22 12:30
Spausdinti