Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SOCIALINIAI TINKLAI IR ŽINIASKLAIDA
„Facebook“ pažadėjo skirti 1 mlrd. JAV dolerių naujienų žurnalistikai palaikyti
BNS

„Facebook“ trečiadienį įsipareigojo investuoti mažiausiai 1 mlrd. JAV dolerių į žurnalistikos palaikymą per ateinančius trejus metus ir gynė savo sprendimus ginče su Australija dėl mokėjimų žiniasklaidos organizacijoms už jų kuriamą turinį.

Bendrovės pirmininko pavaduotojas pasauliniams reikalams Nickas Cleggas pareiškime teigė, kad įmonė yra pasirengusi palaikyti naujienų žiniasklaidą, tačiau pakartojo nerimą dėl įpareigojimų atlyginti žiniasklaidos atstovams.

„Facebook“ labai nori bendradarbiauti su naujienų leidėjais“, – teigė N. Cleggas, socialiniam tinklui pasiekus kompromisą su Australijos žiniasklaidos priemonėmis ir atšaukus jų blokadą savo platformoje.

„Mes visiškai pripažįstame, kad kokybiška žurnalistika yra atviros visuomenės veiklos esmė – piliečių informavimas ir įgalinimas bei galingųjų atskaitomybė“, – pažymėjo N. Cleggas.

Praeityje ir „Facebook“, ir „Google“ yra skyrusios lėšų žurnalistikos rėmimui, aiškindamos paramą labai svarbiu žurnalistikos vaidmeniu demokratinėse valstybėse.

N. Cleggas gynė Kalifornijos socialinių tinklų milžinę tinklaraščio įraše, pavadintame „Tikroji istorija apie tai, kas nutiko naujienoms „Facebook“ platformoje Australijoje“.

Socialinių tinklų milžinė praeitą savaitę išprovokavo pasipiktinimą visame pasaulyje, užblokavusi naujienų pranešimus vartotojams Australijoje, pastarosios šalies vyriausybei nusprendus pareikalauti, kad būtų mokama už naujienų turinį, ir kartu neplanuotai atėmusi prieigą prie virtinės su naujienų sklaida nesusijusių „Facebook“ puslapių. 

N. Cleggas savo įraše tvirtino, kad ginčas kilo dėl nesusipratimo, susijusio su „Facebook“ ir naujienų leidėjų santykiais.

Naujienų turinio kūrėjai dalijasi savo parengtu turiniu socialiniame tinkle arba suteikia galimybę „Facebook“ vartotojams juo dalytis paspaudus atitinkamus puslapyje esančius mygtukus, pažymėjo Cleggas.

Pasak N. Cleggo, platformoje „Facebook“ pernai Australijos naujienų leidėjai paskelbė maždaug 5,1 mlrd. tokių „nemokamų nuorodų“, kurių vertė siekia maždaug 407 mln. Australijos dolerių.

„Paskutinėmis dienomis plačiai kartoti teiginiai, kad „Facebook“ savo naudai vagia ar išnaudoja originalų žurnalistikos turinį visada buvo ir lieka melagingi“, – pareiškė N. Cleggas. „Mes nei pasisaviname, nei prašome turinio, už kurį iš mūsų buvo prašoma sumokėti galimai per didelę kainą“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 25 13:08
Spausdinti