Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KRIZĖ
Europos Komisijos prognozė Lietuvai: ekonomikos augimas bus vienas mažiausių ES
Evaldas Labanauskas, specialiai IQ iš Briuselio

Nors Lietuvos ekonomika per pandemiją susitraukė viena mažiausiai ES, šių metų augimas nebus toks spartus, kaip kitų Bendrijos šalių ir liks žemiau nei vidurkis, prognozuoja Europos Komisija (EK).

Komisija ketvirtadienį pristatė savo 2021 m. žiemos prognozes. Pasak EK, dėl pastarosiomis savaitėmis atsinaujinusios pandemijos ekonomika vėl ima trikti, nes valstybės imasi naujų ribojimų pandemijai pažaboti.

„Dėl tokios epidemiologinės padėties numatyti, koks bus augimas prognozuojamu laikotarpiu, yra itin sunku ir rizikinga“, – bando iš dalies apsidrausti eurobiurokratai.

Ir ne veltui, nes praėjusį pavasarį EK prognozavo, kad Lietuvos ekonomika dėl COVID-19 nukentės viena labiausiai ES, kas sulaukė didelio Lietuvos ekonomistų pasipiktinimo. Rudenį teigta, kad mūsų šalies BVP susitrauks 2,2 proc.

Dabar gi naujausioje prognozėje apie Lietuvą sakoma: „Remiantis preliminariais duomenimis, realus BVP 2020 m. susitraukė 0,9 proc., kas yra vienas mažiausių kritimų ES. Prieinami duomenys rodo, kad vidinės paklausos kritimas buvo iš dalies kompensuotas pozityviu eksporto poveikiu augimui. Lietuvos eksportas išliko palyginti atsparus, nes pandemijos kontrolės priemonės tik švelniai paveikė gamybos išeigą ir išorinė paklausa išliko stipri. Žemės ūkio išeiga irgi padėjo ekonomikai.“

Vis dėlto, pasak EK, pandemijos ribojimai ir COVID-19 susirgimai atsiliepė vartojimui, prekybai ir paslaugų sektoriui.

„Tikėtina, kad pandemijos suvaldymo priemonių bus atsisakoma pamažu, todėl prognozuojamas ekonomikos augimas pirmojoje šių metų pusėje bus prislopintas. Nuo trečiojo ketvirčio susitvarkiusi paklausa ir toliau augančios algos tikėtina padidins asmeninį vartojimą. Tuo pat metu viešos investicijos padės atsigauti 2021 m., nors privačios investicijos ir seks atsilikdamos“, – sakoma ataskaitoje.

Prognozėje teigiama, kad 2021 m. Lietuvos BVP turėtų augti 2,2 proc. ir 2022 m. – 3,1 proc. Tiesa, prognozėje neatsižvelgta į priemones, kurios bus finansuojamos iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano, pagal kurį Lietuvai numatyta 2,225 mlrd. eurų dotacijų ir 3 mlrd. eurų paskolų.

EK prognozėje 2021 m. Lietuvos ekonomikos augimas yra vienas mažiausių ES – mažiau tik Nyderlanduose (1,8 proc.) ir Austrijoje (2 proc.). Kaimyninėse Latvijoje ir Lenkijoje 2021 m. BVP, prognozuojama, augs 3,5 proc. ir 3,1 proc. Didžiausias BVP augimas numatomas Ispanijoje (5,6 proc.) ir Prancūzijoje (5,5 proc.), tiesa, jos vienos labiausiai nukentėjusių nuo pandemijos.

Pasak EK, metinė infliacija Lietuvoje dėl energijos kainų kritimo 2020 m. buvo 1,1 proc. Šiais metais prognozuojamas energijos išteklių kainų augimas, kuris kartu su didėjančiais atlyginimais ir laipsniškai atsigaunančia vidine paklausa padidins infliaciją mūsų šalyje – 2021 iki 1,7 proc. ir 2022 m. iki 1,8 proc.

Bendrai prognozuojama, kad ES ekonomika 2020 m. susitrauks 7,4 proc., tačiau vėliau atsigaus ir augimas sieks 4,1 proc. 2021 m. ir 3 proc. 2022 m.

„Prognozė pateikiama prasidėjus antrajai pandemijos bangai, atnešusiai dar daugiau netikrumo ir žlugdančiai mūsų viltis, kad ekonomiką pavyks greitai atgaivinti. ES ekonominiai rezultatai iki pandemijos buvusio lygio nepasieks iki 2022 m.“, – komentavo EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

2021 02 12 13:39
Spausdinti