Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KELEIVIŲ TEISĖS
ES pradės teisines procedūras Lietuvai ir dar 9 valstybėms dėl pažeidžiamų keleivių teisių
IQ
(Oro navigacijos nuotr.)
Lėktuvas.

Ketvirtadienį EK pranešė, kad ji pradeda pažeidimo procedūrą prieš 10 ES valstybių narių, kurios pažeidžia įvestas Bendrijos keleivių teises. Dėl tos pačios priežasties teisinės procedūros Graikijai ir Italijai pradedamos jau antrą kartą, praneša portalas „Euractiv“.

Pasak EK, nacionaliniai Lietuvos, Kroatijos, Čekijos, Kipro, Graikijos, Prancūzijos, Italijos, Lenkijos, Portugalijos ir Slovakijos įstatymai pažeidžia ES taisykles.

Keleiviai ES šalyse turi teisę atgauti pinigus dėl atšauktų kelionių, kas yra gan dažnas scenarijus šiomis dienomis dėl koronaviruso pandemijos, ir turėtų tą piniginę kompensaciją gauti per dvi savaites nuo išreikšto noro.

Tačiau EK priėjo išvadą, kad 10 ES valstybių vis dar leidžia bendrovėms siūlyti kelionių čekio alternatyvą arba grąžinti pinigus per ilgiau nei 14 dienų.

Būtent tai prieštarauja Bendrijos Kelionių paketų direktyvai, kuri reglamentuoja keliautojų ir vartotojų teises. Graikijai ir Italijai pradėta dar viena pažeidimo procedūra dėl nesugebėjimo įsivesti specifinių oro, geležinkelių, keltų ir autobusų taisyklių.

Minėtosios 10 valstybių dabar turi du mėnesius atsakyti į metamus kaltinimus ir įtikinti Briuselį, kad ištaisė savo įstatymų spragas. Jei EK po to vis dar suras trūkumų, galės pateikti pagrįstus pastebėjimus, o tolesnis žingsnis – teisinis procesas.

Dar gegužę ES vykdomasis organas priminė visoms 27 valstybėms narėms dėl jų įsipareigojimų, kai pradėjo kilti visuotinis raginimas leisti oro bendrovėms siūlyti skrydžių čekius.

12 valstybių – Belgija, Bulgarija, Kipras, Čekija, Prancūzija, Graikija, Airija, Latvija, Malta, Nyderlandai, Lenkija ir Portugalija – ragino EK laikinai sustabdyti keleivių teisių reguliavimą, kad ties bankroto riba atsidūrusios kelionių bendrovės kaip pagrindinį kompensavimo būdą galėtų pateikti čekius.

Tačiau EK nusprendė neatsižvelgti į tai ir paragino bendroves verčiau padaryti kelionių čekius kaip įmanoma patrauklesnius, kad keleiviai juos pasirinktų noriau. 

2020 07 03 11:24
Spausdinti