Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


RINKODARA IR PROTESTAI
Dar Benas, bet nebe dėdė: „Mars“ rado, kaip pakeisti žymųjį prekės ženklą
IQ

Pasaulyje vykstant prieš rasizmą nukreiptiems protestams, kai kurios įmonės nutarė pakeisti kontroversiškus savo prekės ženklus. Vienas ryškiausių pavyzdžių – maisto gaminių linija „Uncle Ben's“, kurios logotipe vaizduojamas „dėdė Benas“ – vyresnio amžiaus juodaodis. 

Bendrovė „Mars“, kuriai priklauso šis prekės ženklas, jau anksčiau buvo paskelbusi apie planuojamus pokyčius. Šią savaitę atskleista, kad naujasis prekės ženklas vadinsis „Ben's Orginal". Žymioji oranžinė spalva ir tamsiai mėlynas šriftas bus išlaikytas, tačiau žmogaus veido nebeliks. 

Tai ne vienintelis prekės ženklas, kuris keitėsi reaguodamas į protestus. Kitas maisto produkcijos gigantas „PepsiCo“ pranešė atsisakantis maisto produkcijos linijos „Aunt Jemima“ („Teta Jemima“), kurios logotipe buvo pavaizduota juodaodė moteris. Šis prekės ženklas rinkoje egzistuoja nuo 1889 m.

Protestų nulemti pokyčiai palietė ir seniausią JAV gyventojų dalį – indėnus. Žemės ūkio kooperatyvas „Land O' Lakes“ nuo sviesto pakelių logotipų balandį pašalino jauną indėnę. Amerikietiškojo futbolo komandos „Washington Redskins“ („Vašingtono raudonodžiai“) vadovai po ilgus metus trukusio spaudimo paskelbė pakeisiantys komandos pavadinimą ir logotipą. Kol kas klubas žaidžia tiesiog kaip Vašingtono futbolo komanda, iki bus išrinktas naujasis pavadinimas.

Viena žymesnių indie (nepriklausomos) muzikos leidybos bendrovių „One Little Indian“, padėjusi savo įrašus leisti tokiems atlikėjams kaip Björk ar Paulas McCartney, šią vasarą pakeitė savo pavadinimą į „One Little Independent Records“. Kita mažiau žinoma elektroninės muzikos leidybos bendrovė „Whities“ (baltieji) taip pat pakeitė savo pavadinimą į „AD 93“.

Atsigręžta ir į kitas tautybes. Pieno produktų bendrovė „Dreyer's“ pranešė pergalvosianti savo seną ledų prekės ženklą „Eskimo Pie“ („Eskimo pyragas“). Žodis „eskimas“ yra laikomas žeminančiu inuitų pavadinimu. „Eskimo“ ledų pavadinimo atsisakė ir viena Danijos ledų gamintojų „Hansens Is“. Įdomu, jog labai panašūs ledai tokiu pavadinimu pardavinėjami ir Lietuvoje. 

Šie pokyčiai palietė ir Lietuvą – šią savaitę lietuviška internetinės žiniasklaidos priemonė „Nanook“  paskelbė keičianti savo platformos ir tinklalaidės „Nyla“ pavadinimus. Šie pokyčiai buvo motyvuojami tuo, kad pavadinimai turi neigiamų sąsajų su kolonizacijos istorija ir inuitų bendruomenės išnaudojimu. 

„Šie pavadinimai buvo aliuzija į pirmąjį dokumentinį filmą kino istorijoje „Nanook of the North“. Jie atidavė pagarbą filmo herojui Nanookui ir jo žmonai Nylai, kurios vardu buvo pavadinta tinklalaidė. Tuo metu tai atrodė kaip atsivėrimas platesnei kultūrai ir skleidimas pagrindinės mūsų žurnalistikos idėjos: pažinti kitą. Tačiau besigilindami į kolonizacijos istoriją ir suprasdami, kaip inuitų bendruomenės buvo išnaudojamos vakariečių – tarp jų ir paties „Nanook of the North“ režisieriaus, nusprendėme atsisakyti šio pavadinimo“, – rašoma pranešime.

2020 09 24 06:09
Spausdinti