Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TARPTAUTINIS VALIUTOS FONDAS
COVID-19 sukelta krizė dar nesibaigė, bet galėjo būti blogiau
BNS
Fotobankas

Įvairių šalių vyriausybėms skiriant gausią paramą nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusioms ekonomikoms, pasaulinis nuosmukis nėra toks gilus, kaip bijota, antradienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva, kartu perspėjusi, kad krizė dar toli gražu nesibaigė.

„Šiandien vaizdas jau ne toks baisus... ir leidžia šiek tiek pagerinti pasaulinę prognozę 2020 metams“, – teigė K. Georgieva artėjant TVF ir Pasaulio banko rudens posėdžiams, kurie įvyks kitą savaitę, kuomet TVF numato paskelbti savo atnaujintas prognozes. Vašingtone įsikūrusi finansinė institucija birželį prognozavo, kad pasaulinis bendrasis vidaus produktas (BVP) susitrauks beveik 5 proc., visgi antrojo ir trečiojo ketvirčių rezultatai buvo geresni, nei tikėtasi.

K. Georgieva pabrėžė, kad „pasaulio ekonomika galėjo atsispirti nuo dugno dėl neeilinių politinių priemonių“, kurių bendras dydis siekė 12 trln. JAV dolerių, o fiskalinę paramą gavo namų ūkiai ir įmonės. Visgi TVF vadovė perspėjo vyriausybes neskubėti atšaukti skatinamųjų priemonių, nes ateinančių metų perspektyvos yra netolygios, neapibrėžtos bei rizikingos.

Koronaviruso pandemijos, nusinešusios daugiau nei milijoną gyvybių, sukelta krizė „dar toli gražu nesibaigė. Dabar visų šalių laukia tai, ką pavadinčiau „ilga įkalne“ – sunkus kopimas į viršų, kuris bus ilgas, netolygus ir neapibrėžtas“, – kalbėjo K. Georgieva. Ekonominis nuosmukis Jungtinėse Valstijose ir Europoje, nors ir skausmingas, tačiau nėra toks gilus, kaip ekonomistai bijojo iš pradžių, o Kinija netgi fiksuoja „spartesnį, nei tikėtasi, atsigavimą“.

Visgi kitoms šalims sekasi prasčiau. „Mažų pajamų šalys susidūrė su tokiais smūgiais, kad gresia rizika „prarasti visą kartą“, – pažymėjo ji. „Taip pat kyla rizikų, susijusių su rimtais ekonominiais nuostoliais dėl prarastų darbo vietų, bankrotų ir švietimo sistemos sutrikimų“, – pažymėjo K. Georgieva.

Mažų pajamų šalys negali sau leisti skirti tiek išteklių, kad paremtų darbo vietas ir verslą, be to, joms reikės pagalbos, kad galėtų susidoroti su skolų našta. Paramos reikės dotacijų ir skolų restruktūrizavimo forma. TVF vadovė palygino krizę su Antruoju pasauliniu karu, kai pasauliniai lyderiai „blogiausiu metu sukūrė geresnį pasaulį“, ir paragino vyriausybes tęsti paramą darbuotojams tol, kol to reikės, o išlaidomis kurti geresnę ir teisingesnę ekonomiką.

„Pandemijai tęsiantis, labai svarbu išlaikyti gyvybines linijas visoje ekonomikoje, kurios būtų skirtos įmonėms ir darbuotojams, – pridūrė ji. – Jei per anksti atimsite gelbėjimosi ratus, ilgas kilimas virs staigiu kritimu.“

Visgi K. Georgieva pabrėžė: „Mes negalime sau leisti paprasčiausiai atkurti prieš tai buvusios ekonomikos, su jos menku augimu, žemu produktyvumu, didele nelygybe ir aštrėjančia klimato krize“. TVF vadovė paragino skirti daugiau išlaidų ekologiškoms darbo vietoms sukurti, kuriomis galėtų pasinaudoti daugiau darbuotojų.

„Tam prireiks ir stimulų darbo vietų kūrimui, ypač ekologiškoms investicijoms, bei priemonių sušvelninti krizės poveikį darbuotojams, – pažymėjo K. Georgieva. – Socialinių išlaidų išsaugojimas bus labai svarbus norint užtikrinti teisingą perėjimą prie naujų darbo vietų.“ K. Georgieva atkreipė dėmesį į pirmadienį paskelbtą TVF ataskaitą, rodančią, kad padidinus išlaidas vos 1 proc. BVP, galima sukurti 33 mln. naujų darbo vietų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 07 09:02
Spausdinti