Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


C. R. Carlsonas: žinias kuriame klysdami ir nuolatos mokydamiesi
Kotryna Tamkutė

Tvarias inovacijas galima sukurti tik nuolat bandant, klystant ir mokantis, sako buvęs JAV tyrimų kompanijos „SRI International“ vadovas dr. Curtis R. Carlsonas. IQ apžvalgininkei Kotryna Tamkutei jis vardijo principus, verslui ir vyriausybėms padedančius didinti kurti pridėtinę vertę.

– Mano veikla pirmiausia apima švietimo ir inovacijų sritis. Aš siekiu pokalbį apie inovacijų praktikas įtraukti į nuolatinio mokymosi – nuo pat pradinių klausių iki mokyklos baigimo – procesą. Kita svarbi kryptis – darbas su geriausiomis inovacijų praktikomis bei ekosistemos. Tai galimybės užtikrinti tinkamą aplinką, mokestinę bazę, reglamentavimą ir panašius dalykus, skatinančius inovacijų kūrimą ir taikymą. Aš esu įsitikinęs, kad švietimas, produktyvi inovacijų sistema ir jų praktikos gali pakeisti pasaulio visuomenės gerovę.

Šiose srityse dirbu jau daug metų ir manau, kad pakeitę žmonių darbo pobūdį, galime daryti įtaką produktyvumui. Tai turi teigiamų pasekmių visai visuomenei. Pateiksiu visiems žinomą pavyzdį: penktajame – septintajame dešimtmetyje Jungtinėse Valstijose buvo įdiegtas bendrasis kokybės valdymo modelis. Tai leido pakeisti produktų gamybos būdas. Tai turėjo reikšmingos įtakos kainai, proceso kokybei ir produktui. Mano požiūriu, tai buvo svarbi proceso inovacija. Būtent į tai turime orientuotis – ieškoti inovatyvių darbo atlikimo modelių.

Visgi pastebiu, kad praktikas, kurias mes savo įmonėje labai vertiname, kitos verslo organizacijos ir vyriausybės taiko tik išimtinai atvejais. Mano akimis žiūrint, užduočių atlikimas, procesų vystymas šiuo metu yra skurdus, o erdvės pokyčiams yra daugiau nei mes įsivaizduojame. Nei vyriausybės, nei verslo kompanijos nenori to girdėti ir pripažinti.

2018 07 05 15:00
Spausdinti