Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Britų dienraštis „The Guardian“ bando gelbėtis – mažėja formatas, bus atleidžiami 250 darbuotojų
BNS
(Reuters nuotr.).

Nuostolingas laikraščių verslas Didžiosios Britanijos dienraščio „The Guardian“ savininkus paskatino imtis rimtų pokyčių. Vieną jų tikrai pastebės skaitytojai – nuo 2018 metų pradžios laikraštis bus leidžiamas mažesniu – „bulvariniu“ – formatu.

„The Guardian“ sekmadieninis laikraštis „The Observer“ taip pat bus sumažintas. Šiuo metu abu leidiniai spausdinami vadinamuoju Berlyno (Berliner/midi) formatu (apie 315×470 mm), kuris yra truputį platesnis ir aukštesnis negu bulvarinis (tabloid/compact; 280×430 mm). Verslo transformacijos programa vyks tris metus. Be kitų tikslų, siekiama restruktūrizuoti skelbimų verslą ir „sumažinti verslo savikainą, kad iki 2019 metų jis taptų nebenuostolingas“. Per finansinius metus iki 2016-ųjų birželio pabaigos žiniasklaidos įmonė „Guardian Media Group“ (GMG) deklaravo patyrusi 69 mln. svarų (78 mln. eurų) nuostolių. Pagal išlaidų mažinimo programą taip pat planuojama panaikinti 250 darbo vietų, įskaitant 100 – redakcijoje. „Tai svarbus žingsnis pagal mūsų trejų metų transfomacijos planą. Dabar žmonės skaito ir palaiko mūsų žurnalistiką labiau negu kada nors anksčiau, bet leidybos pramonė tebesivysto, ir mes privalome vystytis su ja“, – sakė GMG vadovas Davidas Pemselis.
Pagal išlaidų mažinimo programą taip pat planuojama panaikinti 250 darbo vietų, įskaitant 100 – redakcijoje.
„The Guardian“ ir „The Observer“ tradiciškai buvo leidžiami vadinamuoju broadsheet formatu (749×597 mm), bet 2005 metais perėjo prie Berlyno formato ir tapo spalvoti. Dėl šių pokyčių bendrovė turėjo investuoti 80 mln. svarų. „The Guardian“ vyriausioji redaktorė Katherine Viner gynė naujausią sprendimą ir laikraščio tinklapyje paskelbtame pranešime argumentavo, kad „mažėjant tiražams spausdinti Berlyno formatu tampa vis brangiau“. „Perėjimas prie bulvarinio formato mums leis tapti daug lankstesniais, reaguojant į kintančius spausdintinių leidinių paklausą“, – pridūrė ji. Šis žingsnis taip pat leis kasmet sutaupyti milijonus svarų ir padės grupei tapti finansiškai tvaria, kad ji galėtų investuoti į žurnalistiką, aiškino redaktorė. Šių leidinių spausdinimą perims didžiausia Jungtinėje Karalystėje leidybos bendrovė „Trinity Mirror“, o dvi GMG spaustuvės Traforde netoli Mančesterio ir Londono Stradfordo rajone bus uždarytos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 14 16:11
Spausdinti