Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


GĖRIMAI
Bokalas ant pusryčių stalo
Ovidijus Lukošius
Twenty20
Už blaivybę...

Draudimų ir karantino kankinamus aludarius gaivina nealkoholinis alus

Galbūt alinantys liepos karščiai ir atsispindės alaus pardavimų statistikoje, tačiau vargiai numalšins alaus pramonės praėjusių metų troškulį – šio alkoholinio gėrimo paklausa smuko Europoje ir visame pasaulyje. Europoje alaus pardavimų apimtis 2020-aisiais siekė 120 mlrd. eurų  – 17 mlrd. mažiau nei prieš metus. Prognozuojama, kad šiemet ji dar smuks. Tai lemia uždaryti barai, be žiūrovų vykstančios sporto rungtynės, uždrausti masiniai renginiai.

Tiesa, Lietuvos alaus rinka pernai ūgtelėjo 3,3 proc., tačiau tai iš esmės nepakeitė ilgalaikės tendencijos – nuo 2014 iki 2019 m. ji susitraukė 27 proc. Priežastys – mažėjantis gyventojų skaičius, alui nepalanki mokesčių politika. Prie 2020 m. teigiamo rezultato prisidėjo ir tai, kad lietuviai dėl koronaviruso pandemijos atsivežė mažiau alkoholio iš šalių kaimynių, kuriose jis pigesnis.

Tačiau yra gerų naujienų ir aludarių pramonei, ir blaivybės puoselėtojams. Pasaulyje sparčiai auga nealkoholinio alaus paklausa, jo dalis per dešimtmetį šoktelėjo nuo 1,5 iki 2,4 proc. alaus rinkos. Europoje, taip pat Lietuvoje, nealkoholinis alaus populiarėja kur kas sparčiau.

2021 08 19 06:30
Spausdinti